2018-03-02

Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe to bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Wypiek jest raczej śniadaniowy, niż deserowy, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa.


Paluchy z sezamem
Paluchy drożdżowe przypominają w smaku raczej bagietki lub rogale, z których robi się kanapki. Na pewno nie jest to typowe maślane i słodkie ciasto drożdżowe. Szybko się je przygotowuje, a jeszcze szybciej znikają podane na śniadanie.

Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe wypieki są najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie ciepło i unosi się miły zapach wypiekanego pieczywa.

Jeśli lubicie domowe wypieki, to te paluchy drożdżowe na pewno przypadną Wam do gustu i będziecie je często robić.
Paluchy z makiem

Składniki:

(na 14 sztuk o długości około 25 - 30 cm)
  • 4 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 25 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki maku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować paluchy drożdżowe?

  1. W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
  2. Do przesianej mąki dodać roztrzepane w ciepłym mleku jajko, cukier, olej, podrośnięte drożdże i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 14 części i z każdej zrobić wałeczki o długości 25 - 30 cm. Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy, aby ciasto miało miejsce rosnąć. Przykryć i odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Następnie paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Paluchy piec 15 - 18 minut w piekarniki bez termoobiegu nagrzanym (góra- dół) do 180 stopni C. 
  5. Upieczone paluchy drożdżowe wystudzić na kratce.

    Zobacz również: bułeczki z cebulką i żółtym serem.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry