Curry z kurczaka ze szpinakiem

Curry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami.

Ryż z curry z kurczaka ze szpinakiem


Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym, ale ta ze szpinakiem również mnie zachwyciła i na pewno ją powtórzę.

Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się na bieżąco i w zależności od potrzeb powstają różne mieszanki tzw. masali. Tego typu przyprawy, należy dodawać do dania stopniowo, gdyż występują w różnych stopniach ostrość i łatwo zepsuć danie.

Bardzo lubię smak curry, a najbardziej, gdy jest podane z ryżem, chociaż ze świeżym pieczywem również dobrze smakuje. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie smaki?
Curry z kurczakiem, szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

(na 5 - 6 porcji)
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 500 g małych pieczarek
  • 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 3 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki proszku curry
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • pieprz do smaku (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • ugotowany ryż do podania

Jak przygotować curry ze szpinakiem?

  1. Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli.
  2. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle klarowanym.
  3. Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Marchew i selera obrać i pokroić w małe słupki.
  5. Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać.
  6. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć w nim cebulę i czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć pod przykryciem około 7 minut.
  7. Do kurczaka dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym połączyć z rozmrożonym szpinakiem i mleczkiem kokosowym. 
  8. Dodać pieczarki i dusić bez przykrycia około 5 minut, aż warzywa i kurczak będą ugotowane.
  9. Pod koniec przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem do smaku.
  10. Podawać zaraz po przyrządzeniu z ugotowanym ryżem.

5 komentarzy:

  1. curry lubię ale musi być bardziej czerwone

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielone bo ze szpinakiem. Ostrość można sobie dopasować.

      Usuń
  2. Chętnie zjadła bym taką porcyjke 💚

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny i rozgrzewający obiad.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania o wyraźnym, pikantnym smaku. To danie pasuje mi idealnie. A dobry kurczak nie jest zły :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj