2018-03-04

Sernik z frużeliną wiśniową

Kremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową.

Sernik z wiśniami na herbatnikach

Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych.

Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊.
Sernik z wiśniami na herbatnikach

Składniki:

(forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1200 g sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego mielonego
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
  • 150 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 krople aromatu śmietankowego

Frużelina wiśniowa:

  • 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych
  • 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników kakaowych 

Jak przygotować sernik z frużeliną wiśniową?

  1. Masło utrzeć z cukrem dodając jajko i stopniowo po jednym żółtku.
  2. Następnie powoli miksując stopniowo dodać ser, mieszać tylko do połączenia się składników, zbyt mocno nie miksować.
  3. W mleku rozmieszać budynie i wmieszać dokładnie w masę serową.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki, na które delikatnie wylać masę serową.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 60 minut. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z 300 ml wody, wtedy sernik po upieczeniu będzie równy i dużo nie opadnie.
  6. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  7. Na zimny sernik wyłożyć lekko wystudzoną frużelinę i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby sernik zastygł.

Frużelina:

  1. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, sok z cytryny i gotować około 15 minut, aby cukier się rozpuścił. Mrożone wiśnie gotować dłużej, wcześniej je rozmrozić. W garnku po rozpuszczeniu się cukru powinno być około 500 ml masy z płynem, jeśli jest mniej to dodać gorącej wody i zagotować.
  2. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.
  3. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do masy i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować!).

    Zobacz również: sernik Pina Colada.

6 komentarzy:

  1. Ależ apetycznie wygląda ten sernik, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda, aż chce się sięgnąć po kawalek

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z białkami,ubić i dodać do masy serowej????Mało dokładny ten przepis!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym serniku białek się nie wykorzystuje. Proponuję białka zamrozić i później zrobić z nich bezę lub kolosanki.

      Usuń
  4. Piękny serniczek, aż miło się patrzy i żal byłoby naruszyć

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj