Translate

niedziela, 8 maja 2016

Sernik Pina Colada

Sernik jest obowiązkową pozycją deserową na moim stole, przy każdym bardziej uroczystym obiedzie. Tym razem bardzo delikatny, kremowy sernik Pina Colada z ananasem, mleczkiem kokosowym i likierem kokosowym. Sernik po upieczeniu jest równiutki, nie ma popękanego wierzchu i bardzo dobrze się kroi.


Sernik z ananasem i kokosem

Sernik Pina Colada jest umiarkowanie słodki, więc osoby lubiące bardzo słodkie ciasta powinny dosłodzić masę serową cukrem pudrem. Do serników najlepiej używać dobrego i sprawdzonego sera twarogowego, zbyt rzadki ser wiaderkowy może popsuć najlepszą recepturę na sernik.

Kremowy sernik z ananasem

Składniki:


(forma o średnicy 28 cm)

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (bez 50 ml)
  • 400 ml gęstego mleczka kokosowego (górna jego część)
  • puszka ananasa (560 g)
  • 5 jaj
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 

Spód pod sernik:

  • 250 g herbatników
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g masła 

Polewa na sernik:

  • 100 ml śmietany 30% lub 36%
  • 50 ml słodzonego mleka skondensowanego 

Przygotowanie:

  1.  Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło i wiórki kokosowe. Powstałą dość sypką masą wyłożyć i wyrównać łyżką dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Do sera dodać serek mascarpone, mleko skondensowane i mąkę ziemniaczaną, wszystko delikatnie zmiksować, dodając stopniowo po jednym jajku i żółtku.
  3. Następnie dodać rozdrobnione blenderem ananasy (bez syropu), mleczko kokosowe (tylko gęstą jego część) i ewentualnie likier kokosowy, wszystko delikatnie zmiksować.
  4. Masę serową (jest dość rzadka) wylewać powoli chochlą na spód z ciasteczek. Masy jest bardzo dużo, więc piec w formie o średnicy co najmniej 28 cm inaczej się nie zmieści. Sernik podczas pieczenia zbytnio nie zwiększa swojej objętości.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec jeszcze 100 minut. Po upływie tego czasu sernik posmarować wymieszaną z podanych składników polewą i piec jeszcze około 15 - 20 minut.
  6. Sernik lekko wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, następnie wyjąć i całkowicie wystudzony wstawić do zastygnięcia do lodówki. Taki sernik najlepiej podawać dopiero na drugi dzień, dobrze schłodzony.

14 komentarzy:

  1. Piękny i z tym serem masz rację.Raz jadłam taki ,że się nie dało .

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Bywa czasami tak, że ser nie smakuje jak ser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co tu dużo gadać: ambrozja! :D Jest tu wszystko co kocham: ananas, kokos, mascarpone i likier kokosowy. Cudo! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) To są również moje smaki, ich połączenie daje wspaniałe doznania smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm.. Świetny sernik! Nie mogłabym się mu oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Oj tak, trudno mu się oprzeć 😊

      Usuń
  6. Takiego serniczka jeszcze nie jadłam a wyglada smakowicie :)
    Zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Warto go zrobić, jest bardzo smaczny.

      Usuń
  7. Czy ten sernik pieczony jest z termoobiegiem czy grzałki góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  8. Sernik pieczony jest w piekarniku, grzanie z góry i z dołu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż dech zatyka, gdy się patrzy na ten sernik:-) Jest cudowny:-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: