Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia

/ 9

Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto.

Tarta z daktyli, malin i mascarpone
Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Cukru dodajemy według swoich upodobań, tylko do malin i do serka mascarpone. U mnie tarta nie jest zbyt słodka.

Ciasto z daktyli, mascarpone i malin

Składniki:

(forma silikonowa do tarty o średnicy 24 cm)

Spód:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 150 g herbatników
  • 2 łyżeczki kakao
  • 3 - 4 łyżki oleju kokosowego
    W wersji bezglutenowej herbatniki zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi.

Warstwa z malin:

  • 400 g mrożonych lub świeżych malin
  • 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 galaretka malinowa

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30% (schłodzić)
  • laska wanilii
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić tartę z daktylami i mascarpone bez pieczenia?

Spód do tarty:

  1. Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę, aby zmiękły. 
  2. Po moczeniu wyjąć daktyle z wody do misy blendera i rozdrobnić stopniowo dodając pokruszone herbatniki, kakao i rozpuszczony olej kokosowy.
  3. Rozdrabniać do czasu uzyskania jednolitej masy. 
  4. Masę daktylową wyłożyć na spód formy (dobrze sprawdza się silikonowa) i delikatnie docisnąć. Można zrobić również w tortownicy z odpinanym bokiem wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę wstawić do lodówki, aby się schłodziła.

Warstwa z malin:

  1. Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż masa będzie jednolita bez surowych malin. 
  2. Zdjąć maliny z palnika i dodać proszek galaretki, mieszać do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści. 
  3. Większą część masy z malin wystudzić i wyłożyć na spód z daktyli, pozostałą pozostawić do dekoracji wierzchu. Jeśli masa stężeje, należy wstawić do miski z gorącą wodą, aby delikatnie się rozluźniła i można było nią dekorować. 

Krem z mascarpone:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii. 
  2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce mascarpone, ubijać tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Krem wyłożyć na warstwę z malin, udekorować pozostawioną masą z malin i wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki, aby tarta całkowicie zastygła.

    Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym.

Komentarze

  1. Świetny pomysł, taki deser musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne ciast, świeży, lekko kwaśny smak malin - to musi być dobre :)
    Aż ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy olej kokosowy można zastąpić masłem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile wody dodać do gotowania malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do malin wody nie dodawać, z malin i cukru będzie sok.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady