Translate

20 marca 2015

Bułeczki z cebulką i żółtym serem

Aromatyczne, łatwe do wykonania, na śniadanie, kolację lub jako przekąska w międzyczasie. Bułeczki można robić  w czasie oczekiwania na ugotowanie się np. zupy lub upieczenie się w piekarniku dania na obiad. W kuchni wtedy jest ciepło, a to są idealne warunki do wyrastania ciasta drożdżowego. Bułeczki długo zachowują świeżość.


Drożdżowe wypieki
Składniki:
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 35 g świeżych drożdży
  • 3 średnie cebule
  • 5 1/2 - 6 szklanek mąki pszennej
  • 100 g twardego żółtego sera
  • olej do smażenia cebuli
  • mleko do posmarowania powierzchni bułek

Przygotowanie bułeczek drożdżowych:

  1. Do kubka wlać połowę ciepłego mleka podanego w przepisie, cukier, rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do chwili podwojenia objętości. Najlepiej wstawić do miseczki, gdyż drożdże bardzo szybko rosną i mogą wypłynąć z kubka.
  2. Cebulę drobniutko posiekać lub nawet zmielić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i wystudzić.
  3. Do dużej miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięte drożdże, mleko, sól rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody, pozostałą wodę. Mieszać łyżką, następnie dodać masło, wystudzoną cebulkę i wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrabiać do momentu odklejania się ciasta od dłoni, można delikatnie podsypywać niewielką ilością mąki.
  4. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwoi objętość).
  5. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, formować małe bułeczki o średnicy 5 - 6 cm.
  6. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać bułeczki robiąc odstępy po 2 cm. Przykryć i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  8. Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i posypać serem.
  9. Wstawić do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika na 20 minut. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C.
  10. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Z tych proporcji wychodzi około 20 małych bułeczek. 

5 komentarzy:

  1. Rozumiem, że mąka pszenna, ale jaki typ :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mąka pszenna typ może być 450 lub 550 :)

      Usuń
  2. Dziękuję :). Uwielbiam piec bułeczki :). Chleby również. Zawsze czytam nowe przepisy i wiele z nich zapisuję. Stąd coraz dłuższa lista zatytułowana DO ZROBIENIA, ale staram się, więc :)..

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pyszne musiały być :) Bardzo lubię bułeczki z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobom lubiącym smak cebulki i żółtego sera takie bułeczki powinny posmakować. Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: