Makaron aglio olio

Makaron aglio olio to proste, tanie i bardzo szybkie do przygotowania danie z kuchni włoskiej. Makaron, czy jak ktoś woli pasta aglio olio to zadziwiająco mało składników, a dużo smaku podczas jedzenia. Idealne danie na pyszny i zdrowy obiad po powrocie z pracy.


Makaron z chili i oliwą

Makaron aglio olio naprawdę powstaje tylko z czosnku, papryczki chili, oliwy i pietruszki. Aglio olio zazwyczaj przygotowuje się z makaronem spaghetti, jednak ja wolę z papardelle, czyli wstążkami, gdyż ostrość papryczki lepiej się na nich rozkłada. Osobom lubiącym bardzo ostre smaki będzie to mało istotne. Czas przygotowania to jedynie czas potrzebujemy na ugotowanie makaronu a'dente.

Robię to danie, gdy kończą się pomysły na obiad. Makaron zwykle w zapasach jest, dokupuje się tylko papryczkę i natkę pietruszki i rozkoszujemy się szybkim i smakowitym daniem.
Czy macie również takie danie, które łatwo się przygotowuje i wszystkim smakuje?

Makaron z chili i pietruszką

Składniki:

(na 2 porcje)
  • 200 g makaronu spaghetti lub papardelle
  • 1 świeża papryczka chili
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • 80 - 100 ml oliwy z oliwek
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 g sera parmezan lub grana padano
  • szczypta soli

Jak przygotować makaron aglio olio?

  1. Makaron ugotować a'ldente zgodnie z zaleceniami producenta. Po ugotowaniu odcedzić, ale pozostawić około 100 ml wody, w której był gotowany makaron.
  2. Papryczkę oczyścić z pestek i drobno posiekać. Jeśli nie lubicie bardzo ostrych dań, proponuję dodać tylko 2/3 papryczki.
  3. Czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Natkę pietruszki posiekać.
  5. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  6. Rozgrzać oliwę i delikatnie podsmażyć czosnek, następnie dodać papryczkę i szczyptę soli, krótko smażyć (nie przypalić). 
  7. Do czosnku i papryczki wlać 100 ml wody po gotowaniu makaronu i chwilę gotować. Następnie dodać ugotowany makaron i wymieszać, chwilę smażyć, aby makaron wchłonął płyn z patelni. 
  8. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i od razu nakładać makaron na talerze posypując tartym serem.

    Zobacz również: spaghetti carbonara.

7 komentarzy:

  1. Jadłam je raz w restauracji i mam z nim okropne wspomnienia :D Pewnie dlatego, że po prostu było beznadziejnie przygotowane - przy takich prostych daniach wbrew pozorom jeden błąd może wszystko zepsuć. Makaron, który jadłam był baaardzo gorzki, niejadalny. Chyba nigdy nie jadłam nic gorszego :D Ale chętnie bym spróbowała dobrze przygotowanej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli makaron był gorzki, to na pewno czosnek i papryczka została przypalona. W tym daniu bardzo trzeba na to uważać, jeśli przypalimy wyrzucić. Makaron powinien smakować czosnkiem i chili, które dostosować do swego gustu. Osobiście polecam :)

      Usuń
  2. Makaronu nigdy dość, makaron pod każdą postacią. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście przepis bardzo prosty. Wypróbuję na dzisiejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosto i smacznie, dobrze też rozgrzewa, wiec na mrozy jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosty rozgrzewający posiłek, jutro wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda ten makaron. Aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj