21.02.2018

Klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym

Delikatne i mięciutkie, a zarazem soczyste klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Takie danie podane na obiad sprawi, że poczujecie się najedzeni, ale nie będzie Wam ciężko, gdyż sos pomidorowy dodaje smaku i lekkości.


Klopsiki w pomidorach
Klopsiki przygotowałam z mielonej karkówki z dodatkiem pieczarek i niewielkiej ilości kaszy manny, która sprawiła, że po duszeniu klopsiki są pulchne i delikatne. Danie dość łatwo i szybko się przygotowuje. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane natką pietruszki.
Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

(na około 15 sztuk średniej wielkości klopsików)
  • 1 kg mięsa mielonego z karkówki
  • 400 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 bułeczka pszenna (może być czerstwa)
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2,5 - 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej w szklanej butelce
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • natka pietruszki do podania
  • mąka pszenna do obtoczenia klopsików
  • masło klarowane do smażenia
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym?

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, następnie dodać umyte i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć do lekkiego przyrumienienia, wystudzić.
  2. Bułeczkę pokroić i namoczyć w mleku.
  3. Do mięsa dodać jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę z pieczarkami, bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, kaszę mannę i pozostałe przyprawy i sól. Mięso wyrabiać dłonią do czasu, aż masa będzie zwarta i dobrze wyrobiona. W przypadku, gdy masa jest dość luźna i trudno uformować kulki, dodać łyżkę mąki.
  4. Z przyprawionej masy mięsnej formować niezbyt duże klopsiki, które obtoczyć w mące i podsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
  5. Klopsiki włożyć do głębokiej patelni, dodać 300 ml gorącej wody i dusić pod przykryciem około 40 minut, aż klopsiki będą miękkie.
  6. Klopsiki wyjąć do naczynia z pokrywką, aby zbyt mocno nie obsychały. 

Sos pomidorowy do klopsików:

  1. Do płynu po duszeniu klopsików dodać drobno pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę wraz z obranymi ze skóry i drobno pokrojonymi pomidorami. 
  2. Do sosu wlać passatę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, gotować bez przykrycia do czasu, aż sos zacznie nieco gęstnieć.
  3. Pod koniec do sosu włożyć klopsiki i jeszcze chwilę podgrzewać.
  4. Klopsiki najlepiej smakują podane z ryżem i posypane posiekaną natką pietruszki.

    Zobacz również: klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem.

5 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, mam słabość do takich klopsików :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam klopsiki! Będę musiał spróbować tych z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj