2018-02-06

CZAJNIK EMALIOWANY


Czerwony czajnik Wystrój naszej kuchni zmienia się w zależności od tego, jak ewoluuje nasz styl i jakie obecnie panują trendy. Łatwo jednak zauważyć, że trendy czasami wracają. Dawniej posiadanie czajnika elektrycznego było jednym z wyznaczników wysokiego standardu życiowego, podczas kiedy większość z nas używała czajników emaliowanych. Dziś wracają one do łask, choćby dlatego, że sam ich wygląd nadaje kuchni charakteru. Czajniki emaliowane są również neutralne dla zdrowia, nie przepuszczają bowiem do wody żadnych substancji chemicznych, a dodatkowo sama emalia nie ma wpływu na smak wody. Jeżeli więc jeszcze tego nie zrobiliśmy, warto zastanowić się nad powrotem do emaliowanych czajników.


Naczynia, których używamy w kuchni, powinny być praktyczne, lecz warto kierować się także zmysłem estetyki. Wszyscy wiemy, do czego służy czajnik i o ile każdy pozwoli nam zagotować wodę, to nie każdy będzie wyglądał ładnie. Czajnik może więc stanowić istotny wystrój kuchni, kiedy bowiem nie używamy go w chwili obecnej, będzie on stał i cieszył oko. Wybierając czajnik emaliowany, powinniśmy zastanowić się nad tym, czy zależy nam na jednolitym kolorze, czy na tym, by posiadał on wzory. Te jednolite są postrzegane jako bardzo eleganckie i łatwo dobrać je kolorystycznie, tak by pasowały do wystroju kuchni. W przypadku czajników z kalkami, czyli wzorami, mamy do czynienia z czajnikami retro i bardziej nowoczesnymi. Te pierwsze posiadają wzory często spotykane kilka dekad temu, czyli są to między innymi kwiaty, owoce, warzywa lub inne aspekty nawiązujące do kuchni. Czajniki emaliowane nawiązujące do bardziej nowoczesnego stylu, mogą mieć na sobie napisy lub ilustracje. Wybór tego typu sprzętu jest bardzo duży, więc na pewno nie będziemy mieć problemu z wyborem odpowiedniego czajnika. Jeżeli chodzi o aspekt praktyczny, bardzo ważnym jest sprawdzenie przed zakupem, czy czajnik posiada emalię z zewnątrz czy też w środku. Dlaczego to takie ważne? Emalia jest tworzywem powstałym ze sproszkowanego szkła, która powlekając stal, zapobiega przedostawaniu się do wody różnych substancji chemicznych. Czajnik emaliowany tylko na zewnętrznej stronie będzie ładny, lecz nie zapewni takiej ochrony jak ten, który wewnątrz również posiada emalię. Aby czajnik posłużył nam przez długie lata, powinniśmy wybrać specjalne środki do usuwania kamienia. Popularnym domowym sposobem jest stosowanie octu, lecz może on uszkodzić emaliowaną powłokę, dlatego odradza się stosowanie tego sposobu w emaliowanych czajnikach.

Na jaką kuchenkę pasuje emaliowany czajnik? Zobacz również na https://naczynia.olkusz.pl/czajniki-emaliowane

Rozróżniamy dwa rodzaje kuchenek, a mianowicie gazową i indukcyjną. Kuchnie gazowe są obecne w większości domów, ponieważ są zwykle tańsze od indukcyjnych. Mają one długą historią, używamy ich my, nasi rodzice oraz babcie. Kuchnia gazowa jest jednym z klasycznych elementów wystroju, czyli zupełnie tak jak czajnik. Oba te komponenty pasują do siebie doskonale, a jeśli sam czajnik pasuje kolorystycznie do kuchenki, to efekt będzie tylko lepszy. Kuchnie indukcyjne są już efektem postępu technologicznego i choć postęp jest zaprzeczeniem stylu retro, to takie kontrasty również doskonale się ze sobą komponują. Czajnik emaliowany, czy to wzorzysty, czy jednokolorowy, będzie doskonałym kompanem dla nowoczesnej kuchni indukcyjnej, tworząc z nią stylowy zestaw. To samo tyczy się emaliowanych garnków i innego osprzętu kuchennego w stylu retro.

Czajnik towarzyszy nam od zawsze, lecz często myślimy o nim jako o praktycznym narzędziu. Nasz dom powinien być praktyczny, to prawda, lecz nie zapominajmy, że jest to nasza osobista przestrzeń, w której powinniśmy czuć się dobrze. Wystrój naszego wnętrza powinien więc nam się podobać i poprawiać nasze samopoczucie. Jeżeli planujemy zakup czajnika, warto zastanowić się nad tym, czy tym razem nie powinien być nim czajnik emaliowany, który nie tylko działa prozdrowotnie, ale także stanowi elegancki element naszego wystroju.
Źródło: naczynia.olkusz.pl
*artykuł inspirowany

3 komentarze:

  1. Olkusz bije wszystkie inne firmy na głowę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny i przydatny w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja od lat używam czajnika elektrycznego ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj