2018-02-23

Ciasto karpatka

Karpatka to łatwe do wykonania i bardzo smaczne ciasto z kremem, które wszystkim smakuje. Proste połączenie składników w parzonym cieście, które podczas pieczenia przybiera ciekawy kształt. Przełożone kremem po schłodzeniu zachowuje kształt i dobrze się kroi.

Pofalowane ciasto z kremem
Karpatka obecnie jest nieco zapomnianym ciastem, chociaż zupełnie niesłusznie. Podana na deser bardzo szybko znika z talerza, co świadczy, że jest pyszna. Dawniej częściej sama ją robiłam i wiem od znajomych, że oni również. Może teraz jest zbyt wiele możliwości i różnych innych bardziej wymyślnych ciast i deserów, a kiedyś było prościej, ale niemniej smacznie.

Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście karpatki, to bardzo polecam. Pracy nie za dużo, proste wykonanie, a i cena składników przystępna.
Ciasto z kremem karpatkowym

Składniki:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1 szklanka wody
  • 70 g masła lub margaryny
  • 50 g smalcu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

Krem do karpatki:
(składniki w temperaturze pokojowej)

  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić karpatkę?

  1. Zagotować wodę z masłem i smalcem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką na małej mocy palnika około 3 do 5 minut. Masę wystudzić, choć może być także lekko ciepła.
  2. Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części.
  3. Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie. Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C przez 20 - 25 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.
  4. Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić na 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Krem:

  1. Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem. 
  2. Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko lub rozbić blenderem. Masę budyniową wystudzić.
  3. Masło zmiksować na puszysty krem i pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce wystudzony budyń.
  4. Krem miksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.

    Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.

10 komentarzy:

  1. Wieki nie robiłam, a kiedyś bardzo często gościła na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również o niej zapomniałam, a to takie proste i smaczne ciasto :)

      Usuń
  2. Dziękuję bardzo za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, mam nadzieję, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  3. już dawno karpatki nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze robiłem karpatke z przepisu babci. Może czas wypróbować inny.

    OdpowiedzUsuń
  5. A po co sok cytrynowy w poz.1 przepisu na krem?

    OdpowiedzUsuń
  6. Sok sprawia, że w budyniu mniej się tworzą grudki i krem ma lepszy smak.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry