Ciasto karpatka
Karpatka to łatwe do wykonania i bardzo smaczne ciasto z kremem, które wszystkim smakuje. Proste połączenie składników w parzonym cieście, które podczas pieczenia przybiera ciekawy kształt. Przełożone kremem po schłodzeniu zachowuje kształt i dobrze się kroi.
Jeśli nigdy jeszcze nie robiliście karpatki, to bardzo polecam. Pracy nie za dużo, proste wykonanie, a i cena składników przystępna.
Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
- 1 szklanka wody
- 70 g masła lub margaryny
- 50 g smalcu
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
Krem do karpatki:
(składniki w temperaturze pokojowej)
- 500 ml mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki mąki pszennej
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g masła
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak zrobić karpatkę?
- Zagotować wodę z masłem i smalcem, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotować rozcierając drewnianą łyżką na małej mocy palnika około 3 do 5 minut. Masę wystudzić, choć może być także lekko ciepła.
- Ucierając masę dodawać po jednym jajku. Masę podzielić na 2 części.
- Każdą z części rozsmarować łyżką cienko w formie wyłożonej papierem do pieczenia i upiec oddzielnie. Piec w piekarniku bez termoobiegu nagrzanym (góra-dół) do 190 stopni C przez 20 - 25 minut. W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.
- Po wystudzeniu przełożyć kremem i wstawić na 3 godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Krem:
- Żółtka roztrzepać z mąką, mlekiem, sokiem z cytryny i cukrem.
- Ciągle mieszając stopniowo doprowadzić do wrzenia i gotować, aż masa będzie jednolita i gęsta, jak budyń. Jeśli budyń będzie miał grudki, można przetrzeć go przez sitko lub rozbić blenderem. Masę budyniową wystudzić.
- Masło zmiksować na puszysty krem i pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce wystudzony budyń.
- Krem miksować do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.
Wieki nie robiłam, a kiedyś bardzo często gościła na moim stole.
OdpowiedzUsuńRównież o niej zapomniałam, a to takie proste i smaczne ciasto :)
UsuńDziękuję bardzo za przepis
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, mam nadzieję, że ciasto smakowało :)
Usuńkuchciku pysznosci
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjuż dawno karpatki nie robiłam
OdpowiedzUsuńZawsze robiłem karpatke z przepisu babci. Może czas wypróbować inny.
OdpowiedzUsuńA po co sok cytrynowy w poz.1 przepisu na krem?
OdpowiedzUsuńSok sprawia, że w budyniu mniej się tworzą grudki i krem ma lepszy smak.
OdpowiedzUsuńWedług Twojego przepisu zrobiłem wczoraj to ciasto i jestem pozytywnie zaskoczony. Z reguły wychodziło mi o średnim efekcie, ale teraz i w smaku i w konsystencji jest idealne. Dziękuje za podzielenie się nim.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Cieszę się, że ciasto spełniło oczekiwania. Zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów.
Usuń