08.02.2018

Babka na białkach

Pyszna babka na białkach to ciasto, w którym można wykorzystać białka pozostałe po robieniu pączków lub faworków. Babka wychodzi bardzo delikatna, zarówno w smaku, jak i w strukturze ciasta.

Ciasto z białek
Miałam zamrożone białka po robieniu pączków i chcąc je wykorzystać, zrobiłam bardzo przyjemną w smaku babkę. Przygotowując babką, należy na sztywno ubić białka z cukrem, a później starać się pracować mikserem na wolnych obrotach, aby zachować strukturę ubitych białek. Mąkę dodawać stopniowo i mieszać łyżką tylko do czasu połączenia się składników, zbyt długie mieszanie może przyczynić się do powstania twardej konsystencji ciasta po upieczeniu.
Ciasto z białek z lukrem

Składniki:

(foremka o wymiarach 14 cm x 28 cm x 7 cm lub średnia foremka do babki z kominem)
  • 7 - 8 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki soku z cytryny

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
    Dodatkowo:
  • orzeszki ziemne lub skórka cytrynowa kandyzowana do dekoracji
    Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Przygotowanie babki z białek:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier z wanilią i miksować do czasu, aż powstanie sztywna i lśniąca masa (cukier powinien być całkowicie rozpuszczony).
  2. Delikatnie miksując dodawać stopniowo rozpuszczone i wystudzone masło, a następnie tak samo postąpić z lekko podgrzanym mlekiem, dodać również sok z cytryny.
  3. Gdy połączą się składniki, dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem. Mieszać łyżką tylko do połączenia się składników.
  4. Masę wlać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką formy.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170  stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka.
  6. Upieczoną babkę studzić w piekarniku. Po wystudzeniu wyjąć z foremki i polać lukrem i posypać skórką lub pokrojonymi orzeszkami.

Lukier:

  1. Składniki rozetrzeć na białą i lśniącą masę, którą polać babkę.
Zobacz również: babka cytrynowa z lukrem.

2 komentarze:

  1. ciekawy przepis, nigdy nie robiłam takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna i wyrośnięta babeczka :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj