Translate

Zupa z białych warzyw

Pyszna i bardzo delikatna w smaku zupa z białych warzyw jest łatwa do wykonania i nie wymaga od nas dużo pracy. Głównym składnikiem i dominującym smakiem jest korzeń selera.

Biała zupa z selera z koperkiem
Niektórzy wolą zupy krem, ja jednak częściej gotuję takie, w których można poczuć smak poszczególnych warzyw i dodatków. Tym razem również w zupie są tarte i krojone warzywa, chociaż krem na pewno byłby szybszy do zrobienia. Tak czy tak, smak zupy pozostaje bez zmian, jedynie zmienia się jej konsystencja. Nie zapomnijcie dodać imbiru, gdyż bardzo przyjemnie podkreśla smak selera i dodaje świeżości.

W chłodne jesienne i zimowe dni zupa w moim domu jest konieczna, gdyż świetnie rozgrzewa i syci, a do tego jeszcze wszystkim smakuje. Mam nadzieję, że również lubicie zupy i często je gotujecie.
Zupa z korzenia selera z koperkiem

Składniki:

(4 porcje)
  • 1 duży korzeń selera
  • 1 udko kurczaka lub 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 por (biała część)
  • 1 duża cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 cm świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • pieprz biały i sól do smaku
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 gałązki świeżego koperku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy


Jak zrobić zupę z białych warzyw?

  1. Udko kurczaka zalać 3 litrami zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie i gotować powoli, aż mięso będzie miękkie. Podczas gotowania zdejmować łyżką cedzakową szum. Jeśli dodajemy bulion to, należy dodać go do 2 litrów wody.
  2. Warzywa obrać i umyć, selera i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach tarki, ziemniaki drobno pokroić. Cebulę, pora, imbir i czosnek drobno posiekać.
  3. Cebulę, czosnek i pora podsmażyć delikatnie na oleju pod koniec, dodać masło.
  4. Ugotowane udko wyjąć z wody i wrzucić do niej ziemniaki, a po około 10 minutach od zagotowania, dodać imbir, seler i pietruszkę oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i porem.
  5. Gdy warzywa będą miękkie, płynem z garnka zahartować w miseczce śmietanę i wlać ją do zupy. 
  6. Zupę zagotować i przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.
  7. Do zupy wlanej do talerza, dodać nieco posiekanego koperku.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

5 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł, nigdy nie robiłam takiej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam, zupa jest bardzo smaczna .

      Usuń
  2. Bez zup nie przetrwałabym chyba zimy. Warzywna w różnych odmianach bardzo czesto u nas gości i właśnie czasem jest to krem, czasem w zupie są kawałki warzyw, czasem tarte. Warto stosowac płodozmian ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zimą u mnie również zupy to podstawa :)

      Usuń
  3. Uwielbiam wszelkie zupy. Nie słyszałem jeszcze o podziale na kolory, ale będę musiał wykonać twój przepis. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: