Zupa kalafiorowa

/ 6

Idealna zupa na lato to zupa kalafiorowa, która jest bardzo łatwa do przygotowania i powstaje tylko z kilku składników. Zupa jest bardzo lekka i pożywna, co powinny docenić osoby będące na diecie i liczące kalorie.

Zupa z kalafiora
W moim domu wszyscy bardzo lubią zupy, dlatego często je gotuję. Latem korzystam z dużego wyboru świeżych warzyw i z nich gotuję pyszne zupy. W okresie letnim świetnie smakuje zupa kalafiorowa, którą ugotowałam z dodatkiem masła, co podkreśliło smak kalafiora i pozwoliło na przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zupę można również ugotować na kawałku kurczaka lub innego niezbyt tłustego mięsa.

Jestem przekonana, że również lubicie zupy i często je gotujecie, gdyż są smaczne i zdrowe. Co sądzicie o zupie z kalafiora, smakuje Wam, czy wolicie jakąś inną?
Kalafior z marchewką i ziemniakami w zupie

Składniki:

(na 3 - 4 litry zupy)
  • 1 średniej wielkości kalafior 
  • 2 marchewki 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 duża cebula 
  • mały pęczek natki pietruszki 
  • kilka gałązek koperku 
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki oleju 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 listki laurowe 
  • 100 ml śmietany 18% do zupy 
  • sól i biały pieprz do smaku 

Jak przygotować zupę z kalafiora?

  1. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić. 
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 
  3. Kalafior umyć, oczyścić z łodyg i podzielić na małe różyczki. 
  4. Koperek i pietruszkę umyć i drobno posiekać. 
  5. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i lekko podsmażyć cebulę, następnie dodać marchewkę i ziemniaki oraz masło. Wszystko smażyć ciągle mieszając przez około 5 minut. 
  6. Warzywa zalać zagotowaną wodą do wysokości 3/4 garnka, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować pod przykryciem około 15 minut. 
  7. Następnie dodać kalafior i gotować około 5 - 10 minut do czasu, aż kalafior będzie al'dente (zbyt mocno nie gotować), po czym dodać koperek i pietruszkę. 
  8. Śmietanę zahartować poprzez dodanie do niej i wymieszanie kilku łyżek gorącego płynu z garnka. Tak zahartowaną śmietanę wlać do zupy i zagotować. 
  9. Zupę przyprawić do smaku białym pieprzem i solą.

    Zobacz również: krupnik z grzybami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady