Tuńczyk z selerem naciowym

/ 4

Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie na obiad to oczywiście tuńczyk z selerem naciowym. Taki obiad jest zdrowy i sycący, co spodoba się na pewno osobom, które lubią zdrowo się odżywiać.

Seler z tuńczykiem na ciepło
Osoby, które często odwiedzają mój blog, zwróciły na pewno uwagę, że uwielbiam dania łatwe do przygotowaniu i oczywiście smaczne. Tuńczyk z selerem naciowym jest dodatkowo jeszcze zdrowy i w przystępnej cenie. Wystarczy do niego ugotować makaron pełnoziarnisty i otrzymamy bardzo pożywny i lekki posiłek, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Seler z tuńczykiem w sosie własnym

Składniki:

(3 - 4 porcje)
  • 1/2 opakowania selera naciowego 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 gałązki natki pietruszki 
  • 3 gałązki koperku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • pieprz i sól do smaku 
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia 
  • makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy do podania
    Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować tuńczyka z selerem naciowym?

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. 
  2. Selera umyć i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. 
  3. Pietruszkę i koperek umyć i drobno posiekać. 
  4. Cebulę i czosnek delikatnie podsmażyć na oleju, następnie dodać seler i dusić pod przykrywką około 10 minut. 
  5. Po tym czasie dodać rozmieszany z kilkoma łyżkami wody koncentrat, oregano, majeranek i tymianek, wymieszać i jeszcze dusić około 3 minut. 
  6. Pod koniec dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, koperek i pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę jeszcze podsmażyć. 
  7. Tuńczyk z selerem naciowym najlepiej smakuje podany z makaronem pełnoziarnistym.

Komentarze

  1. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie połączenie wyglada nadzwyczaj interesująco. Koniecznie bede musiała to spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady