04.08.2017

Tuńczyk z selerem naciowym

Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie na obiad to oczywiście tuńczyk z selerem naciowym. Taki obiad jest zdrowy i sycący, co spodoba się na pewno osobom, które lubią zdrowo się odżywiać.

Seler z tuńczykiem na ciepło
Osoby, które często odwiedzają mój blog, zwróciły na pewno uwagę, że uwielbiam dania łatwe do przygotowaniu i oczywiście smaczne. Tuńczyk z selerem naciowym jest dodatkowo jeszcze zdrowy i w przystępnej cenie. Wystarczy do niego ugotować makaron pełnoziarnisty i otrzymamy bardzo pożywny i lekki posiłek, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Seler z tuńczykiem w sosie własnym

Składniki:

(3 - 4 porcje)
  • 1/2 opakowania selera naciowego 
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 3 gałązki natki pietruszki 
  • 3 gałązki koperku 
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżeczka oregano 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • pieprz i sól do smaku 
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia 
  • makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy do podania
    Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować tuńczyka z selerem naciowym?

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. 
  2. Selera umyć i pokroić na niezbyt duże kawałeczki. 
  3. Pietruszkę i koperek umyć i drobno posiekać. 
  4. Cebulę i czosnek delikatnie podsmażyć na oleju, następnie dodać seler i dusić pod przykrywką około 10 minut. 
  5. Po tym czasie dodać rozmieszany z kilkoma łyżkami wody koncentrat, oregano, majeranek i tymianek, wymieszać i jeszcze dusić około 3 minut. 
  6. Pod koniec dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, koperek i pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę jeszcze podsmażyć. 
  7. Tuńczyk z selerem naciowym najlepiej smakuje podany z makaronem pełnoziarnistym.

4 komentarze:

  1. Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, faktycznie połączenie wyglada nadzwyczaj interesująco. Koniecznie bede musiała to spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj