Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne danie na obiad to oczywiście tuńczyk z selerem naciowym. Taki obiad jest zdrowy i sycący, co spodoba się na pewno osobom, które lubią zdrowo się odżywiać.
Składniki:
(3 - 4 porcje)
- 1/2 opakowania selera naciowego
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki koperku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- pieprz i sól do smaku
- 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
- makaron pełnoziarnisty lub bezglutenowy do podania
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować tuńczyka z selerem naciowym?
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Selera umyć i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
- Pietruszkę i koperek umyć i drobno posiekać.
- Cebulę i czosnek delikatnie podsmażyć na oleju, następnie dodać seler i dusić pod przykrywką około 10 minut.
- Po tym czasie dodać rozmieszany z kilkoma łyżkami wody koncentrat, oregano, majeranek i tymianek, wymieszać i jeszcze dusić około 3 minut.
- Pod koniec dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, koperek i pietruszkę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, chwilę jeszcze podsmażyć.
- Tuńczyk z selerem naciowym najlepiej smakuje podany z makaronem pełnoziarnistym.
Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.
Takiego połączenia smaków jeszcze nie próbowałam, ale zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :)
UsuńWow, faktycznie połączenie wyglada nadzwyczaj interesująco. Koniecznie bede musiała to spróbować!
OdpowiedzUsuńPolecam, warto :)
Usuń