Zdrowa, soczysta i bardzo smaczna surówka z pora i selera naciowego, jest odpowiednia na każdą porę roku. Świetnie sprawdza się jako zdrowy lunch do pudełka, jak również wspaniale smakuje, jako dodatek do codziennego lub świątecznego obiadu.
Chrupiący i niezwykle soczysty zastrzyk witamin, idealnie pomoże nam w powrocie do dobrej formy po zimowym spadku sił witalnych. Surówka jest bardzo prosta do przygotowania, a łatwy dostęp do składników przez cały rok powinien zachęcić wszystkich do jej wykonania. Serdecznie polecam, jeśli jeszcze takiej nie robiliście, warto wypróbować.
Składniki:
(2 - 3 porcje)- 1 średni por (biała część)
- 5 łodyg selera naciowego
- 1 kwaskowe jabłko (u mnie szara reneta)
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka świeżej lub suszonej natki kolendry
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 - 2 łyżki jogurtu greckiego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Pora umyć, cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić na cienkie półplasterki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
- Selera naciowego umyć i pokroić w poprzek na niezbyt grube kawałeczki. Wymieszać z 1/2 łyżeczki soli.
- Jabłko obrać ze skórki i pokroić na drobne słupki wielkością zbliżone do selera. Pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie zmieniło koloru.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać z jogurtem i kolendrą, doprawić do smaku pieprzem i solą.
smaczna :)
OdpowiedzUsuńPyszna suróweczka :) Lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
UsuńZnam połączenie selera z porem, ale zawsze todąd uzywałam korzenia selera, który ścierałam na tarce. Wypróbuję na pewno Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi, serdecznie polecam :)
UsuńSałatka zdrowa, smaczna i chrupiąca. Lubie seler naciowy i sałatkę na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię seler naciowy i polecam takie jego połączenie :)
UsuńJest pyszna; dzięki za przepis
OdpowiedzUsuń