2018-02-03

Torcik kokosowy

Delikatny i niezbyt słodki torcik kokosowy to deser, który mogą jeść nawet osoby będące na diecie bezglutenowej. Ciasto nie zawiera mąki pszennej. Wykonane jest z samych białek i wiórków kokosowych z odrobiną cukru, krem zaś, to połączenie serka mascarpone i śmietany.


Ciasto z wiórków kokosowych z kremem

Jak przechować i co zrobić z białek jaja kurzego?

Często po zrobieniu pączków lub ciasta kruchego zostają mi białka. Zazwyczaj wkładam białka do pojemniczka lub woreczka foliowego i mrożę, ale trzeba je przecież też w końcu kiedyś zużyć. Zamrożone białka zachowują swoje właściwości przez 3 - 4 tygodnie i w tym czasie należy je wykorzystać. Białka rozmrażam w temperaturze pokojowej, tuż przed ich wykorzystaniem. Do tej pory robiłam z nich kokosanki, ale tym razem uzbierałam ich, aż 10 i kokosanek musiałabym chyba zrobić z 5 porcji. Ciekawa jestem, czy również mrozicie białka? 

Zawsze staram się, aby wykonanie ciasta zajmowało jak najmniej czasu i tym razem się udało. Torcik kokosowy robi się w międzyczasie, tj. między zupą a drugim daniem. Najdłużej zajmuje wystudzenie blatów kokosowych i schłodzenie później zrobionego już ciasta.
Ciasto kokosowe z kremem z mascarpone

Składniki na jeden blat kokosowy:

(na tortownicę o średnicy 28 cm)
Do torcika należy upiec 2 jednakowe blaty z podanych poniżej składników każdy.
  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g śmietany 30% (schłodzić)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do dekoracji
  • czekolada deserowa do dekoracji
  • papier do pieczenia (2 arkusze)

Jak zrobić torcik kokosowy?

Ciasto:

  1. Białka zmiksować na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
  2. Gdy białka będą miały sztywną i lśniącą konsystencję łyżką wmieszać w nie wiórki kokosowe. 
  3. Masę przełożyć do foremki, której dno koniecznie wyłożyć papierem do pieczenia. Papier pomoże po wystudzeniu przenieść ciasto do przełożenia.
  4. Piec w nagrzanym do 160 stopni C (góra-dół) piekarniku przez 17 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia. Po upieczeniu blat wyjąć z foremki razem z papierem na deskę i wystudzić.
  5. Wystudzone blaty kokosowe przełożyć kremem i posypać płatkami migdałowymi i czekoladą.
  6. Wstawić na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Układając placki kokosowe, należy przenosić je na papierze. Obrócić w dół, aby papier był na górze, wtedy łatwo odkleimy z nich papier, a wierzch będzie równiutki.

Krem:

  1. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać stopniowo sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i mascarpone. Cukru pudru dodać więcej, jeśli lubimy bardzo słodkie.
  2. Miksować do połączenia się serka ze śmietaną.
  3. Krem podzielić na pół i przełożyć nim blaty kokosowe oraz posmarować wierzch ciasta.

6 komentarzy:

  1. Prezentuje się wyśmienicie. Mój mąż dzisiaj powiedział, że zjadłby jakieś ciasto z mniejszą ilością cukru :) No i proszę , trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :) Polecam, ciasto nie jest bardzo słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda, a że jestem kokosowa maniaczka to pożeram go oczami. :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :) Również bardzo lubię wszystko co zawiera kokos.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny torcik, wygląda tak lekko i puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Rzeczywiście, torcik jest delikatny i niezbyt słodki.

      Usuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj