Translate

01 stycznia 2015

Kokosanki

Pyszne i łatwe do przygotowania kokosanki. Chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku. Wspaniała kokosowa uczta, idealne do kawy lub herbaty. Kto lubi smak kokosa, będzie na pewno tymi ciasteczkami zachwycony.

Ciastka kokosowe

Składniki:

  • 50 g masła 
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 3 łyżki mleka 
  • 2 białka 
  • 3/4 szklanki cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kokosanki

  1. Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do wystudzenia.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
  3. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników.
  4. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka.
  5. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 -20 minut do zarumienienia.

    Zobacz również: ciasteczka mega kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: