Soczysta surówka z korzenia selera i jabłka to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu.
Pierwszy raz użyłam selera jako głównego składnika surówki. Byłam bardzo zaskoczona, jak można z prostego połączenia selera z jabłkiem uzyskać pyszną surówkę. Wcześniej selera używałam raczej do zup i mięs na ciepło.
Składniki:
- 1 średni korzeń selera
- 2 średnie jabłka
- 1/2 cytryny
- 2 -3 łyżki śmietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Seler i jabłka obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wycisnąć sok z cytryny i nim polać przygotowanego selera i jabłka (z tą czynnością długo nie czekać, aby seler i jabłka nie zrobiły się ciemne).
- Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i szczyptę soli. Ilość śmietany zależy, jak dużego użyjemy selera.
- Surówka wychodzi delikatna w smaku i bardzo soczysta. Można ją przygotować nawet i godzinę wcześniej przed podaniem.
Zobacz również: surówka z marchwi.
Uwielbiam surówki z selera ;-)
OdpowiedzUsuń