Drożdżówka z kruszonką
Z drożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego.
Składniki:
- 10 dag świeżych drożdży
- 22 dag cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3/4 szklanki mleka
- 20 dag masła
- 4 jajka
- 64 dag mąki pszennej
- szczypta soli
kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
Przygotowanie drożdżówki:
- Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać.
- Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności, równomiernie wkładać jeden po drugim. Mąkę najlepiej przesiać. Bez soli. Nie mieszać.
- Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól.
- Przygotować kruszonkę, składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki. Powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
- Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą.
- Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości (w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez 20 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
- Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki (12 cm x 25 cm i 10 cm x 28 cm) lub 1 dużą (23 cm x 33 cm). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Zobacz również: drożdżówka sypana ze śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑