Drożdżówka sypana ze śliwkami

/ 7

Drożdżówka bez wyrabiania i długiego czekania na wyrośnięcie, a do tego z pysznymi śliwkami węgierkami i chrupiącą kruszonką. Przyznam się, że wyrabiać ciasta zazwyczaj mi się nigdy nie chce, a taka sypana wymaga tylko po około 2 - 3 godzinach wymieszania.

Drożdżówka bez wyrabiania

Mój przepis jest na niezbyt słodką drożdżówkę, więc osoby lubiące bardzo słodkie buły, powinny dodać więcej cukru. Drożdżówka po upieczeniu jest bardzo puszysta i delikatna w smaku. Przypomina mi taką z dzieciństwa, co to do niej na podwieczorek wypijało się jeszcze kubek ciepłego mleka. Przygotują ją nawet osoby, które nie mają dużego doświadczenia w pieczeniu.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Składniki:

(na 2 formy o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm lub na jedną 33 cm x 23 cm)
  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 200 g masła (roztopić)
  • 4 jajka (roztrzepać)
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej (przesiać)
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 100 g masła (schłodzić)
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 600 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 5 - 6 łyżek cukru pudru lub trzcinowego

Jak przygotować ciasto drożdżowe bez wyrabiania?

  1. Do dużej miski wkładać  jeden po drugi składniki (bez soli), w podanej powyżej kolejności. Nie mieszać! Przykryć folią lub ścierką i odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe miejsce.
  2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować.
  3. Z podanych składników zagnieść kruszonkę, powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
  4. Ciasto drożdżowe wymieszać, dodając szczyptę soli.
  5. Formę wysmarować tłuszczem i do połowy jej wysokości, równo rozłożyć ciasto (ciasto w czasie pieczenia podwoi objętość).
  6. Na wierzchu układać połówki śliwek skórką do dołu i posypać je cukrem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności śliwek.
  7. Całość oprószyć drobnymi kawałeczkami kruszonki.
  8. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, a następne 25 - 30 minut w temperaturze 160 stopni C.
  9. Od razu po upieczeniu drożdżówki nie wyjmować z foremki, odczekać z 10 minut by nieco ostygła.
Zobacz również:
Drożdżówka sypana
Drożdżówka z kruszonką


Komentarze

  1. Idealna do popołudniowej kawki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna drożdżóweczka, ja bardzo lubię takie ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa ta drożdżówka, ze śliwkami uwielbiam ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Słyszałam o takim cieście drożdżowym. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. już dawno drożdżówki nie robiłam,,

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za ten blog :)
    Przepisy są świetne , urozmaicają nam życie.
    Ostatnio robiłam ciasto marchewkowe, wyszło zabójczo i ma mało kalorii :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady