Serek wiejski z pomidorami i natką pietruszki jest idealny na smaczne i zdrowe śniadanie lub kolację. Natka pietruszki zawiera dużo witaminy C, oczyszcza i wzmacnia nasz organizm, dlatego warto ją mieć w swojej diecie.
Do tej pory do serka częściej dodawałam raczej koperek lub szczypiorek. Odkąd spróbowałam z natką pietruszki, jest ona teraz na pierwszym miejscu wśród dodatków do serka.
Serek najlepiej, aby był taki z niewielką ilością śmietanki, a pomidory dobrze dojrzałe i jak najmniej wodniste. Bardzo mi smakują malinówki i takie czerwone lub żółte podłużne (nie wiem jakiej odmiany), są mięsiste, nie zawierają dużo wody i pestek.
Składniki:
- 1 - 2 dojrzałe pomidory (u mnie podłużne)
- 200 g serka wiejskiego
- mały pęczek natki pietruszki
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Pomidory umyć, odciąć pozostałości ogonków i pokroić w kostkę.
- Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Wymieszać pomidory i pietruszkę z serkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Taki serek najlepiej smakuje z chrupiącą grahamką lub razowym chlebem.
Zobacz również: serek śniadaniowy.
Lubię z pomidorem ale ogromną słabość mam do serka i młodej cukinii, mogę jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńZ cukinią jeszcze serka nie próbowałam, dzięki za pomysł :)
Usuń