Podstawy mielenia kawy

/ 2

Smak kawy zależy od sposobu, w jaki zostanie ona zaparzona. Z kolei sposób parzenia wpływa na stopień mielenia ziaren - mocne mielenie daje inny efekt niż grube. Jeżeli ktoś ma wątpliwości jak powinien rozdrobnić ziarna, powinien zapamiętać podstawową zasadę - im dłuższy kontakt z wodą będą miały ziarna, tym grubiej powinny być zmielone.



Grubość mielenia a rodzaj parzenia kawy


Gotowa kawa mielona, którą możemy kupić w sklepie nadaje się do szybkiego parzenia kawy. To idealne rozwiązanie do biura, w którym chcemy błyskawicznie zrobić pobudzający napar, albo gdy potrzebujemy z rana zastrzyku energii tuż po wyjściu z łóżka. Jednak nic nie zastąpi smaku kawy przygotowanej po samodzielnym zmieleniu ziaren. Mieszanka oddaje wówczas więcej aromatu i smaku, który czeka w zamknięciu. Jaki zatem stopień mielenia jest najlepszy dla określonej metody parzenia?
  • Kawa mielona bardzo drobno - przypomina wyglądem mąkę lub puder, jest idealna do przyrządzania klasycznej kawy po turecku, którą parzy się w tradycyjnym naczyniu.
  • Kawa drobno zmielona - można przyrównać jej konsystencję do soli kuchennej, nadaje się do ekspresów ciśnieniowych, barowych z kolbą lub automatycznych.
  • Kawa mielona w średnim stopniu - cząstki mają wielkość ziaren piasku. Taka grubość mielenia sprawdzi się w ręcznych zaparzaczach ciśnieniowych i kawiarkach.
  • Kawa grubo mielona - wyglądem zbliżona do kryształków cukru lub drobnej soli morskiej. Jest idealna do ekspresów przelewowych, dripów i pras francuskich.
Powyższa rozpiska to jednak ramowe zasady, które są zalecane w parzeniu kawy. Każdy może sam eksperymentować na tym polu, dobierać rożne stopnie zmielenia i szukać idealnego sposobu dla siebie. Podstawy przydadzą się głównie początkującym, którzy dopiero wkraczają w świat kawy - jest to dobry punkt wyjścia do samodzielnego eksplorowania mieszanek.


Do mielenia – młynek


Skoro już wiemy, jaki stopień mielenia jest najlepszy dla określonych metod parzenia, drugie pytanie powinno brzmieć - czym zmielić kawę?

Podczas kruszenia ziaren zostają uwolnione olejki eteryczne. Aby wydostała się ich właściwa ilość młynek musi być dobrze ustawiony. Ustawienie parametrów wpływa na grubość otrzymanej mieszanki. Pamiętajmy też o czyszczeniu młynka z resztek. Nie ma większego znaczenia, czy zdecydujemy się na młynek ręczny, czy automatyczny. Ważniejsze są dodatkowe funkcje, które ułatwiają obróbkę ziaren. Mechanizmy udarowe mają niską cenę, dlatego są kupowane przez osoby pijące kawę sporadycznie. Bardziej precyzyjne są młynki żarnowe - trzeba jednak zwrócić baczną uwagę, z jakiego materiału wykonane są żarna. Najtrwalszy jest chromowany metal odporny na rdzę - taki młynek przetrwa naprawdę długo i możemy go bez obawy myć pod wodą. Istotna jest także możliwość regulacji z jaką grubością mielone są ziarna (chcemy przecież wypróbować różne warianty i porównać jakość uzyskanego naparu). Najlepsze modele posiadają płynną regulację, która daje niemal nieograniczone możliwości w eksperymentowaniu. Młynki z regulacją skokową przydadzą się do parzenia w ekspresach przelewowych, a niekoniecznie poradzą sobie z modelami ciśnieniowymi, które wymagają bardziej precyzyjnego rozdrabniania.

Artykuł został przygotowany przez sklep z kawą DomKawy.pl, oferujący bogaty wybór kawy ziarnistej i mielonej światowych producentów oraz sprzęt i akcesoria do przyrządzania kawy.

Komentarze

  1. Kawa , kawa na jej widok oko mi się cieszy i chce mi się śpiewać :) :) :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady