Drożdżówka z kruszonką

/ 0

Z drożdżówką jest jeden problem - wyrabianie. Mam przepis na szybką drożdżówkę sypaną z niezwykle delikatną kruszonką. Osobiście robię taką zawsze, gdy najdzie ochota na coś drożdżowego.

Drożdżówka sypana

Składniki:

  • 10 dag świeżych drożdży
  • 22 dag cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 64 dag mąki pszennej
  • szczypta soli
    kruszonka:
  • 15 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła

Przygotowanie drożdżówki:

  1. Mleko podgrzać (ma być letnie), masło stopić, jajka roztrzepać.
  2. Przygotować średniej wielkości miskę i wszystkie składniki w podanej powyżej kolejności, równomiernie wkładać jeden po drugim. Mąkę najlepiej przesiać. Bez soli.  Nie mieszać.
  3. Miskę przykryć szczelnie folią i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko wymieszać dodając sól.
  4. Przygotować kruszonkę, składniki kruszonki zagnieść i rozdrobnić na małe okruszki. Jeśli kruszonka będzie zbyt klejąca podsypać niewielką ilością mąki. Powinna rozcierać się w palcach na małe kawałeczki.
  5. Foremki wysmarować odrobiną margaryny i oprószyć bułką tartą. 
  6. Ciasto wykładamy w foremki do połowy ich wysokości (w czasie pieczenia powinno podwoić swoją objętość), posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C i piec 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i jeszcze przez 20 minut.
  8. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.
  9. Porcja pozwala upiec 2 małe drożdżówki (12 cm x 25 cm i 10 cm x 28 cm) lub 1 dużą (23 cm x 33 cm). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

    Zobacz również: drożdżówka sypana ze śliwkami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *