Translate

08 kwietnia 2016

Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem

Klopsiki w stylu azjatyckim


Klopsiki są bardzo szybkim i smacznym daniem do przygotowania na obiad, aby ich smak nie spowszedniał, zrobiłam je w mleczku kokosowym z imbirem i płatkami chili. Zainspirowałam się klopsikami przygotowanymi przez Gordona Ramsaya, w którymś z jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Szef Gordon, klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne. 


Klopsiki na mleczku kokosowym

Składniki:

Klopsiki:

  • 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Sos do gotowania:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • około 7 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść)
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • starta skórka z cytryny (u mnie 1 łyżka soku z cytryny)
  • trawa cytrynowa (u mnie 3 krople olejku spożywczego z trawy cytrynowej)
  • pieprz i sól do smaku

Dodatkowo:

  • ryż ugotowany według przepisu na opakowaniu

Klopsiki na obiad z imbirem
Przygotowanie:
  1. Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.
  2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
  3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.
  4. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  5. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.
  6. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny lub sok i trawę cytrynową lub olejek.
  7. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w międzyczasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.
  9. Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozmieszanej w  małej ilości zimnej wody.
  10. Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.

    Zobacz również: klopsiki pikantne w kapuście.

12 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie na ich widok :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dzisiaj pulpeciki, ale te klopsiki muszą być jeszcze lepsze od moich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu, na pewno rozczarowania nie będzie :)

      Usuń
  3. Uwielbiam klopsiki! Ale na mleczku kokosowym jeszcze nie robiłam. Na pewno przepis wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich klopsików jeszcze nie próbowałam. Bardzo fajny pomysł.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyśmienite! Niby zwykłe klopsiki, a w połączeniu z mleczkiem kokosowym bardzo delikatne. Polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) To prawda, mleczko nadaje delikatności klopsikom.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: