Dziś zachęcam do przygotowania zdrowej i smacznej sałatki z awokado i ogórka z pysznym podkreślającym jej smak sosem.
Sałatka miała być zielona, ale ja oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś kolorowego, w tym przypadku była to papryka (można jej nie dodawać). W tej sałatce świetnie sprawdzi się zamiast papryki dodanie garści rukoli lub roszponki, wtedy sałatka będzie zielona i tak jak w pierwotnej wersji miało być. Oba warianty są bardzo smaczne i pasują z sosem musztardowo-majonezowym.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula szalotka
- 1 mała papryka lub garść rukoli bądź roszponki
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
- sól
Sos musztardowo-majonezowy:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
Przygotowanie:
- Ogórki umyć i pokroić na niezbyt duże słupki.
- Awokado rozkroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki i pokroić na małe, cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
- Cebulę i czosnek obrać i bardzo drobno pokroić w kosteczkę.
- Paprykę umyć, wyjąć gniazdo nasienne i pokroić na bardzo cieniutkie małe słupki. Jeśli chcemy, aby sałatka była zielona to, zamiast papryki dodać umytą i osuszoną roszponkę lub rukolę.
- Składniki na sos wymieszać do powstania jednolitej konsystencji.
- Wszystkie składniki sałatki wymieszać z sosem, doprawić pieprzem i solą do smaku.
Zobacz również: sałatka z awokado i pomidora.
Niespotykanie połączenie, sałatka smaczna :)
OdpowiedzUsuńByłam nie co zaskoczona, że ogórek z awokado tak dobrze ze sobą smakują, a może to zasługa tego sosu :)
Usuńwłaśnie czegoś takiego mi trzeba,ostatnio czuję się 'ciężko' pyszna sałatka
OdpowiedzUsuńDziękuję, sałatka jest lekka i delikatna w smaku, więc na pewno doda energii:)
UsuńMniam , bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi taka lista składników pasuje - wypróbuje Twój przepis na pewno!
OdpowiedzUsuń