Grecki sos tzatziki

/ 5

Sos tzatziki to jeden z podstawowych smaków, które można spotkać w Grecji. Lekki i orzeźwiający smak jogurtu greckiego połączony ze świeżym ogórkiem, czosnkiem i miętą. Zdrowy dodatek do dań z grilla i nie tylko.  Prosty przepis na sos tzatziki.

Sos tzatziki z koperkiem
Grecki sos tzatziki można częściowo porównać do znanej wszystkim mizerii. O ile w obu podstawą jest ogórek i jogurt, to już pozostałe składniki i sposób przygotowania tworzą nieco odmienne smaki. Podstawą tzatziki jest jogurt, czosnek, pieprz i często świeża mięta, dzięki której sos ma przyjemny i odświeżający smak. Grecki sos tzatziki robiony jest na gęstym greckim jogurcie z dodatkiem oliwy, który zakwaszany jest zazwyczaj octem winnym. Sos tzatziki powstaje z ogórków tartych.

W Grecji sos tzatziki podawany jest do gotowanych lub grillowanych warzyw i mięsa, podaje się go również razem z gyrosem w plackach pita. 
Sos grecki tzatziki
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 20 minut

Przepis na grecki sos tzatziki:

  •  5 - 6 średniej wielkości ogórków gruntowych
  • 300 ml gęstego jogurtu greckiego
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • 6 - 7 listków świeżej mięty
  • 2 - 3 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 - 3 łyżeczki białego octu winnego
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Jak zrobić grecki sos tzatziki?

  1. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli ogórki mają bardzo grubą skórkę to wcześniej najlepiej je obrać.
  2. Ogórki oprószyć solą, dodać 2 łyżeczki octu winnego i po wymieszaniu odstawić na około 10 minut. Następnie ogórki odcisnąć z płynu na siku.
  3. Pokrojony czosnek rozetrzeć w moździerzu razem z oliwą, listkami mięty i odrobiną soli.
  4. Roztarty czosnek dodać do jogurtu i wymieszać.
  5. Następnie połączyć wszystko z ogórkami, dodać drobno posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, ewentualnie dodać jeszcze do smaku octu winnego.
  6. Podawać według uznania, do mięsa, pieczonych lub grillowanych warzyw.

    Zobacz również: sos beszamel ze szpinakiem.

Komentarze

  1. Lekki, orzeźwiający sosik a do tego uniwersalny. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeden z moich ulubionych sosów :) Najlepiej smakuje oczywiście w Grecji :) Przypomina mi się od razu urlop na Korfu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny sos. U nas obecny na każdym grillu!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *