Kasza pęczak pieczona z mięsem
Bardzo łatwa do przygotowania kasza pęczak pieczona z mięsem. Kasza z mięsem jest pysznym i pożywnym daniem jednogarnkowym, które zrobisz bez dużego wysiłku. Pieczona kasza pęczak z mięsem to smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.
Kasza pęczak pieczona z mięsem jest jednym z ulubionych dań
jednogarnkowych w moim domu. Kasza z mięsem bardzo dobrze smakuje i można ją zrobić
praktycznie w jednym naczyniu, jeśli oczywiście mamy dużą patelnię z pokrywką,
która nadaje się do pieczenia w piekarniku.
Pieczona kasza pęczak będzie mniej lub bardziej kaloryczna, w
zależności od stopnia tłustości użytego mięsa. Dodane do kaszy warzywa nadają
daniu lekkości i sprawiają, że posiłek ma więcej składników odżywczych i jest
lepiej trawiony. Z dzieciństwa pamiętam kaszę pęczak dość tłustą, gdyż oprócz
mięsa zawierała również skwarki lub boczek. Moja wersja kaszy ma podobny smak,
ale jest zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna.
Kasza pęczak jest bardzo pożywna i korzystnie wpływa na nasz przewód
pokarmowy, dlatego warto przygotowywać ją na zdrowy obiad. Dobrze
smakuje na ciepło od razu po upieczeniu, jak również podgrzana na drugi dzień.
Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem
Składniki na pieczoną kaszę pęczak z mięsem:
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 szklanki kaszy pęczak
- 2 marchewki
- 6 łodyg selera naciowego
- 2 - 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 3 łyżeczki soli
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem?
- Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli.
- Marchewki obrać i drobno pokroić.
- Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki.
- Cebule obrać i pokroić w kostkę.
- Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut, aż marchew zacznie lekko puszczać kolor.
- Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką wsypać suchą kaszę i zalać 6 szklankami gorącej wody, lub bulionem warzywnym.
- Na kaszę równomiernie rozłożyć podsmażone warzywa, oprószyć łyżeczką soli i pieprzem ziołowym.
- Przyprawione mięso mielone rozdrobnić i podsmażyć. Z mięsa przed smażeniem można nawet zrobić małe kulki, wtedy po upieczeniu będą trafiały się większe kawałeczki mięsa.
- Mięso po usmażeniu równomiernie rozłożyć na kaszy z warzywami.
- Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut.
-
Po upieczeniu wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10
minut. W tym czasie kasza wchłonie cały płyn i połączą się wszystkie
smaki.
Uwielbiam ten przepis, kasza to mój ulubiony dodatek do dań, więc często szukam nowych przepisów na nią. Ten bardzo mi smakował, za drugim razem pęczak zastąpiła mi kasza bulgur i tez wyszło pysznie. Ten przepis jest tak uniwersalny, że można go traktować jako bazę do wielu kombinacji smakowych. Dzięki!!!!
OdpowiedzUsuń