Kasza pęczak pieczona z mięsem

/ 1

Bardzo łatwa do przygotowania kasza pęczak pieczona z mięsem. Pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, które zrobisz bez dużego wysiłku. Smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Mięso mielone z kaszą
Kasza pęczak pieczona z mięsem jest jednym z ulubionych dań jednogarnkowych w moim domu. Kasza bardzo dobrze smakuje i można ją zrobić praktycznie w jednym naczyniu, jeśli oczywiście mamy dużą patelnię z pokrywką, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.

Pieczona kasza pęczak będzie mniej lub bardziej kaloryczna, w zależności od stopnia tłustości użytego mięsa. Dodane do kaszy warzywa nadają daniu lekkości i sprawiają, że posiłek ma więcej składników odżywczych i jest lepiej trawiony. Z dzieciństwa pamiętam kaszę pęczak dość tłustą, gdyż oprócz mięsa zawierała również skwarki lub boczek. Moja wersja kaszy ma podobny smak, ale jest zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna. 

Kasza pęczak jest bardzo pożywna i korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy, dlatego warto przygotowywać ją na zdrowy obiad. Dobrze smakuje na ciepło od razu po upieczeniu, jak również podgrzana na drugi dzień.
Pęczak z mięsem i warzywami
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 - 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem?

  1. Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli.
  2. Marchewki obrać i drobno pokroić.
  3. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki.
  4. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut, aż marchew zacznie lekko puszczać kolor.
  6. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką wsypać suchą kaszę i zalać 6 szklankami gorącej wody, lub bulionem warzywnym.
  7. Na kaszę równomiernie rozłożyć podsmażone warzywa, oprószyć łyżeczką soli i pieprzem ziołowym.
  8. Przyprawione mięso mielone rozdrobnić i podsmażyć. Z mięsa przed smażeniem można nawet zrobić małe kulki, wtedy po upieczeniu będą trafiały się większe kawałeczki mięsa.
  9. Mięso po usmażeniu równomiernie rozłożyć na kaszy z warzywami.
  10. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut.
  11. Po upieczeniu wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10 minut. W tym czasie kasza wchłonie cały płyn i połączą się wszystkie smaki.

    Zobacz również: kasza pęczak z pieczarkami.

Komentarze

  1. Uwielbiam ten przepis, kasza to mój ulubiony dodatek do dań, więc często szukam nowych przepisów na nią. Ten bardzo mi smakował, za drugim razem pęczak zastąpiła mi kasza bulgur i tez wyszło pysznie. Ten przepis jest tak uniwersalny, że można go traktować jako bazę do wielu kombinacji smakowych. Dzięki!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *