2021-07-24

Kasza pęczak pieczona z mięsem

Bardzo łatwa do przygotowania kasza pęczak pieczona z mięsem. Pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, które zrobisz bez dużego wysiłku. Smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny.

Mięso mielone z kaszą
Kasza pęczak pieczona z mięsem jest jednym z ulubionych dań jednogarnkowych w moim domu. Kasza bardzo dobrze smakuje i można ją zrobić praktycznie w jednym naczyniu, jeśli oczywiście mamy dużą patelnię z pokrywką, która nadaje się do pieczenia w piekarniku.

Pieczona kasza pęczak będzie mniej lub bardziej kaloryczna, w zależności od stopnia tłustości użytego mięsa. Dodane do kaszy warzywa nadają daniu lekkości i sprawiają, że posiłek ma więcej składników odżywczych i jest lepiej trawiony. Z dzieciństwa pamiętam kaszę pęczak dość tłustą, gdyż oprócz mięsa zawierała również skwarki lub boczek. Moja wersja kaszy ma podobny smak, ale jest zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna. 

Kasza pęczak jest bardzo pożywna i korzystnie wpływa na nasz przewód pokarmowy, dlatego warto przygotowywać ją na zdrowy obiad. Dobrze smakuje na ciepło od razu po upieczeniu, jak również podgrzana na drugi dzień.
Pęczak z mięsem i warzywami
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Przepis na kaszę pęczak pieczoną z mięsem:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 szklanki kaszy pęczak
  • 2 marchewki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 2 - 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżeczki soli
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kaszę pęczak pieczoną z mięsem?

  1. Mięso mielone wymieszać z pieprzem naturalnym, majerankiem, kminkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami soli.
  2. Marchewki obrać i drobno pokroić.
  3. Łodygi selera pokroić na dość cienkie i małe plasterki.
  4. Cebule obrać i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać marchew i seler. Smażyć około 10 minut, aż marchew zacznie lekko puszczać kolor.
  6. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia z pokrywką wsypać suchą kaszę i zalać 6 szklankami gorącej wody, lub bulionem warzywnym.
  7. Na kaszę równomiernie rozłożyć podsmażone warzywa, oprószyć łyżeczką soli i pieprzem ziołowym.
  8. Przyprawione mięso mielone rozdrobnić i podsmażyć. Z mięsa przed smażeniem można nawet zrobić małe kulki, wtedy po upieczeniu będą trafiały się większe kawałeczki mięsa.
  9. Mięso po usmażeniu równomiernie rozłożyć na kaszy z warzywami.
  10. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 50 minut.
  11. Po upieczeniu wszystko wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 10 minut. W tym czasie kasza wchłonie cały płyn i połączą się wszystkie smaki.

    Zobacz również: kasza pęczak z pieczarkami.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam ten przepis, kasza to mój ulubiony dodatek do dań, więc często szukam nowych przepisów na nią. Ten bardzo mi smakował, za drugim razem pęczak zastąpiła mi kasza bulgur i tez wyszło pysznie. Ten przepis jest tak uniwersalny, że można go traktować jako bazę do wielu kombinacji smakowych. Dzięki!!!!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj