Sos beszamel ze szpinakiem

/ 1

Przepis na najlepszy sos beszamel ze szpinakiem. Sos beszamelowy sprawdza się do makaronu na szybki obiad. Beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje do zapiekania warzyw, czy też, jako dodatek do mięsa. Sos beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje również do zapiekanek.

Sos ze szpinakiem
Sos beszamel jest jednym z moich ulubionych sosów i nie tylko ze względu na swój smak, ale również na łatwość jego przygotowania. Podstawowa wersja sosu beszamel wymaga składników, które zazwyczaj są na co dzień w kuchni. Mąkę, masło i mleko zawsze znajdziemy, tylko w gałkę muszkatołową trzeba się zaopatrzyć, bo bez niej sos beszamelowy nie ma odpowiedniego smaku.

Sos beszamel ze szpinakiem podaję najczęściej jako sos do makaronu lub wykorzystuję go jako sos do zapiekanek. Świetnie sprawdza się podany z mięsem i warzywami na obiad.
Beszamel ze szpinakiem
Liczba porcji: 900 ml
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 10 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 104 kcal
Kategoria: obiad, przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na sos beszamel ze szpinakiem

Składniki na sos beszamel ze szpinakiem:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 80 g masła
  • 3,5 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sos beszamel ze szpinakiem?

  1. 30 g masła roztopić na patelni i lekko podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodać zamrożony szpinaki i podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i będzie ciepły. Świeży szpinak najpierw pokroić i odpowiednio krócej smażyć.
  3. W dużym (co najmniej 1 litr) rondlu lub patelni roztopić 50 g masła, ciągle mieszając rózgą dodawać po łyżce mąkę. Krótko smażyć, aby była jednolita konsystencja.
  4. Wlać lekko podgrzane mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu uzyskania jednolitej konsystencji lekko gęstniejącego budyniu. Sos mieszać rózgą, aby się nie przypalił i nie miał grudek.
  5. Na koniec dodać przygotowany szpinak i gotować, aż sos beszamel równomiernie połączy się ze szpinakiem.
  6. Sos podczas stygnięcia nieco się zagęszcza, dlatego od razu wymieszać go z makaronem lub polać nim zapiekankę, czy też mięso.
Zobacz również: kluski kładzione ze szpinakiem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady