Sos beszamel ze szpinakiem
Przepis na najlepszy sos beszamel ze szpinakiem. Sos beszamelowy sprawdza się do makaronu na szybki obiad. Beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje do zapiekania warzyw, czy też, jako dodatek do mięsa. Sos beszamel ze szpinakiem idealnie pasuje również do zapiekanek.
Sos beszamel jest jednym z moich ulubionych sosów i nie tylko ze
względu na swój smak, ale również na łatwość jego przygotowania. Podstawowa
wersja sosu beszamel wymaga składników, które zazwyczaj są na co dzień w
kuchni. Mąkę, masło i mleko zawsze znajdziemy, tylko w gałkę muszkatołową
trzeba się zaopatrzyć, bo bez niej sos beszamelowy nie ma odpowiedniego
smaku.
Sos beszamel ze szpinakiem podaję najczęściej jako
sos do makaronu lub wykorzystuję go jako sos do zapiekanek.
Świetnie sprawdza się podany z mięsem i warzywami na obiad.
Przepis na sos beszamel ze szpinakiem
Składniki na sos beszamel ze szpinakiem:
- 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 500 ml mleka
- 80 g masła
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Jak zrobić sos beszamel ze szpinakiem?
- 30 g masła roztopić na patelni i lekko podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodać zamrożony szpinaki i podgrzewać do czasu, aż się rozmrozi i będzie ciepły. Świeży szpinak najpierw pokroić i odpowiednio krócej smażyć.
- W dużym (co najmniej 1 litr) rondlu lub patelni roztopić 50 g masła, ciągle mieszając rózgą dodawać po łyżce mąkę. Krótko smażyć, aby była jednolita konsystencja.
- Wlać lekko podgrzane mleko, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować około 10 minut na dość dużej mocy palnika do czasu uzyskania jednolitej konsystencji lekko gęstniejącego budyniu. Sos mieszać rózgą, aby się nie przypalił i nie miał grudek.
- Na koniec dodać przygotowany szpinak i gotować, aż sos beszamel równomiernie połączy się ze szpinakiem.
-
Sos podczas stygnięcia nieco się zagęszcza, dlatego od razu wymieszać go z
makaronem lub polać nim zapiekankę, czy też mięso.
Luuubię takie jedzonko.
OdpowiedzUsuń