Translate

sobota, 8 sierpnia 2015

Hummus z pomidorami

Hummus (pasta z ciecierzycy) pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos, każdy dom ma swój, również receptur na hummus jest tyle ile domów. Moja wersja jest przygotowana pod kubki smakowe domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki (ciecierzycy).


pasta z ciecierzycy

Bardzo lubię cieciorkę i wiele razy zamierzałam zrobić hummus, lecz zazwyczaj ugotowana cieciorka trafiała do sałatki lub od razu gotowałam z niej zupę. Tym razem pomógł mi przypadek, a raczej mąż poproszony o namoczenie cieciorki, namoczył jej chyba ze 3 szklanki (bo była końcówka, to wsypał wszystko). Tak oto wyszedł pyszny hummus i dodatkowo cieciorka z pomidorami w formie zupy.

pasta z ciecierzycy
Składniki:
hummus:
  • 1 - 1 1/2 szklanki suchej cieciorki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka lodowatej wody lub tak jak u mnie zimnego płynu po gotowaniu cieciorki
  • pasta Tahini (gotowa pasta sezamowa lub zrobić samemu)
  • 6 pomidorów suszonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • sól
    pasta Tahini:
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 2 - 3 łyżki oleju sezamowego
pasta z ciecierzycy

Jak przygotować hummus?

  1. Cieciorkę opłukać wodą i moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, wody ma być 2 razy tyle, co cieciorki. Cieciorka podwoi swoją objętość. 
  2. Po moczeniu cieciorkę przełożyć do garnka z zimną wodą (wody ma być ze 2 cm ponad cieciorkę), gotować do miękkości (gdy można bez wysiłku rozgnieść ją w palcach). Czas gotowania tak 1 - 1 1/2 godziny, zależy od rodzaju posiadanej cieciorki. Wiem, że po dodaniu sody oczyszczonej czas gotowania się skraca, jednak nigdy tego nie sprawdzałam w obawie przed zmianą smaku cieciorki. 
  3. Po ugotowaniu wyjąć z wody, a wodę wystudzić i schłodzić. Jeśli chcemy otrzymać bardzo gładką i aksamitną pastę, to cieciorkę należy obrać ze skórki (ja tego nie robię, odpowiada mi nieco szorstka pasta).
    Jak przygotować pastę Tahini?
  4. Do przygotowania pasty Tahini należy uprażyć sezam na suchej patelni, uważając, aby nie przypalić. Sezam włożyć do blendera i miksować do uzyskania jednolitej pasty, pod koniec dodając olej sezamowy. Miksować aż będzie gęsta pasta.
  5. Pomidory, jeśli mamy suche to namoczyć przez 1 - 2 minuty we wrzątku, a następnie po odsączeniu zalać oliwą z oliwek na co najmniej 10 minut. Po wyjęciu z oliwy drobno pokroić.
  6.  Do pasty Tahini dodać cieciorkę, drobno pokrojony czosnek, sok z cytryny, miksować w blenderze, co pewien czas podlewając zimną wodą po gotowaniu cieciorki. Ilość wody dostosować do tego, jaką konsystencję chcemy otrzymać, do smarowania czy do maczania pieczywa lub warzyw. W połowie rozdrabniania dodać pokrojone pomidory, ze 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta po moczeniu pomidorów) i sól do smaku. Cieciorka w hummusie  powinna być dobrze rozdrobniona, bez widocznych części ziaren cieciorki.
  7. Mój hummus jest dość gęsty, raczej do smarowania niż do maczania pieczywa.

    Zobacz również: sałatka z cieciorki i selera naciowego.

3 komentarze:

  1. hummus to moja ulubiona pasta, a ta wersja jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummus jest bardzo zdrowy i na szczęście - coraz bardziej popularny!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: