Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem

/ 0
Domowy wypiek chleba graham

Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony, to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika.

Domowy chleb graham

Składniki:

(proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm)
  • 3 łyżki dokarmionego zakwasu (jak zrobić zakwas)
  • 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 700 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 350 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 szklanka żytnich otrąb
  • około 1500 ml ciepłej wody
  • 2 szklanki ziarna słonecznika
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soli

Jak upiec chleb graham na zakwasie?

  1. Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów do wyrośnięcia na około 5 godzin (ma podwoić swoją objętość).
  3. Po wyrośnięciu dodać pozostałe mąki, stopniowo wodę i na koniec wmieszać słonecznik, masa ma być dość gęsta, lecz powinna łatwo odrywać się przy nabieraniu łyżką, Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta).
  4. Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania.
  5. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny do wyrośnięcia, ma podwoić objętość. Przy procesie wyrastania chleba nie poganiać, gdyż niewyrośnięty po upieczeniu może być zakalcem.
  6. Po wyrośnięciu łyżką maczaną w zimnej wodzie ponownie lekko dociskając wyrównać chleb.
  7. Piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce.
  8. Od razu po upieczeniu chleba nie kroić, gdyż odciśniemy skórkę i będzie odstawać. Oczywiście gorącego chleba nie wolno też jeść.
  9. Chleb przechowywany w lnianym woreczku zachowuje długo świeżość, świetnie się kroi i wspaniale smakuje.

    Zobacz również: chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Komentarze

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady