Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem

/ 0
Domowy wypiek chleba graham

Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony, to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika.

Domowy chleb graham

Składniki:

(proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 cm x 14 cm x 6 cm)
  • 3 łyżki dokarmionego zakwasu (jak zrobić zakwas)
  • 1050 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 700 g mąki pszennej graham typ 1850
  • 350 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1 szklanka żytnich otrąb
  • około 1500 ml ciepłej wody
  • 2 szklanki ziarna słonecznika
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki soli

Jak upiec chleb graham na zakwasie?

  1. Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham typ 2000, otręby, dodać zakwas, miód, sól i 1200 ml ciepłej wody. Wszystko wymieszać najlepiej drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  2. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągów do wyrośnięcia na około 5 godzin (ma podwoić swoją objętość).
  3. Po wyrośnięciu dodać pozostałe mąki, stopniowo wodę i na koniec wmieszać słonecznik, masa ma być dość gęsta, lecz powinna łatwo odrywać się przy nabieraniu łyżką, Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać więcej wody (mąki różnie chłoną wodę, zależy od producenta).
  4. Zwykłe foremki wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, u mnie foremki z nieprzywierającą powłoką non-stick to bez smarowania.
  5. Przełożyć chleb do foremek, napełnić je do 1/2 wysokości. Mokrą ręką lub łyżką wyrównać wierzch. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 - 3 godziny do wyrośnięcia, ma podwoić objętość. Przy procesie wyrastania chleba nie poganiać, gdyż niewyrośnięty po upieczeniu może być zakalcem.
  6. Po wyrośnięciu łyżką maczaną w zimnej wodzie ponownie lekko dociskając wyrównać chleb.
  7. Piec 55 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po upieczeniu studzić na kratce.
  8. Od razu po upieczeniu chleba nie kroić, gdyż odciśniemy skórkę i będzie odstawać. Oczywiście gorącego chleba nie wolno też jeść.
  9. Chleb przechowywany w lnianym woreczku zachowuje długo świeżość, świetnie się kroi i wspaniale smakuje.

    Zobacz również: chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *