Sajgonki - spring rolls

/ 2

Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając, wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rolls.

Azjatyckie sajgonki

Różnica między znanymi krokietami a sajgonkami polega na zawijaniu farszu w papier ryżowy, a nie w naleśnik. Jeśli chodzi o farsz to sprawa dowolna, może być z samych warzyw, z mięsa, mięso z warzywami, owoce morza, z ryżem lub makaronem ryżowym. Obowiązkowo farsz powinien być doprawiony sosem sojowym. Mój farsz powstał z produktów, które były dostępne w lodówce, może niektóre mało azjatyckie, ale farsz wyszedł smakowity. Najwięcej czasu zajmuje zawijanie sajgonek w papier ryżowy, w połowie dochodzimy do wprawy i idzie już szybciej. Z podanych składników wyszło 50 sztuk.
Farsz do sajgonek

Składniki:

  • papier ryżowy (około 50 sztuk)
  • 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego (u mnie pieczony indyk)
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki świeżego imbiru (zetrzeć na tarce)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • olej do smażenia (u mnie rafinowany olej kokosowy)

Jak zrobić sajgonki?

  1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w 4 cm cienkie paski.
  3. Marchew oczyścić, umyć i pokroić w cienkie 4 cm słupki.
  4. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pióra.
  5. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  6. Indyka pokroić w słupki. Jeśli mamy surowe mięso, to należy je obsmażyć.
  7. Do woka lub głębokiej patelni wlać nieco oleju, rozgrzać. Najpierw do woka wrzucić cebulę, po chwili marchew i czosnek, po 2 minutach dodać pozostałe składniki oprócz papryki czerwonej i ryżu. Dokładnie wymieszać, po 1 minucie smażenia dodać paprykę i za chwilę ryż, wymieszać. Długo już nie smażyć, warzywa powinny być chrupiące, wystudzić. 
  8. Papier ryżowy moczyć chwilę w zimnej wodzie (patrz przepis na opakowaniu), nakładać po łyżce farszu na brzeg papieru. Brzeg papieru założyć na farsz, zrolować do połowy, oba brzegi powstającego rulonu zagiąć na górę i zrolować do końca. Gdyby koniec nie przykleił się, zwilżyć wodą. Zrolowane sajgonki układać tak by się nie stykały, gdyż mogą się sklejać.
  9. W głębokiej patelni rozgrzać oleju tyle, aby smażąc, sajgonki były w nim zanurzone. Olej ma być bardzo gorący, a smażyć krótko (około 1 - 2 minuty), wtedy nie naciągną zbyt dużo oleju, a papier ryżowy nie popęka.
  10. Po wyjęciu osuszyć papierowym ręcznikiem. Podawać z sosem sojowym.
  11. Aby zmniejszyć ilość oleju sajgonki można zapiec chwilę w piekarniku, tyle by były chrupiące. Jeśli będziemy piec, to wystarczy sajgonki tylko lekko olejem posmarować.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady