2018-09-03

Leczo z papryki z pieczarkami

Leczo z papryki z pieczarkami to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać.

Leczo z papryki z kiełbasą
Szybki, zdrowy i smaczny obiad, a do tego bardzo aromatyczny. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa z samymi pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości chili go przejmuje. Poza sezonem, gdy pomidory nie mają zbyt dobrego smaku do lecza, można wykorzystać dobrej jakości pomidory z puszki. 

Mam nadzieję, że również korzystacie z sezonu na paprykę i takie leczo często gości na Waszych stołach. 

Warzywne leczo z pieczarkami
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na leczo z papryki z pieczarkami:

  • 3 duże papryki w różnych kolorach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory
  • 300 g pieczarek
  • 500 g wędzonej kiełbasy
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu

Dodatkowo:

  • duża głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem

Jak przygotować leczo z papryki z pieczarkami?

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
  2. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć około 5 minut.
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i smażyć razem z pieczarkami około 7 minut.
  4. Do kiełbasy dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć 10 minut.
  5. Następnie dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę i passatę pomidorową oraz przyprawy i smażyć około 7 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka.
  6. Na koniec leczo wymieszać z posiekaną pietruszką i już nie gotować.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Zobacz również: paprykowe leczo.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry