Leczo z papryki z pieczarkami

/ 8

Leczo z papryki z pieczarkami to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Leczo z pieczarkami w połączeniu z dobrą kiełbasą to pożywne i sycące danie na szybki obiad.

Leczo z papryki z kiełbasą
Zdrowe i smaczne danie na szybki obiad, a do tego bardzo aromatyczne. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa leczo z pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości chili go przejmuje. Poza sezonem, gdy pomidory nie mają zbyt dobrego smaku do lecza, można wykorzystać dobrej jakości pomidory z puszki. 

Mam nadzieję, że również korzystacie z sezonu na paprykę i takie leczo często gości na Waszych stołach. 
Warzywne leczo z pieczarkami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażyć: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 145 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na leczo z papryki i pieczarek

Składniki na leczo z papryki z pieczarkami:

  • 3 duże papryki w różnych kolorach
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 średnie pomidory
  • 300 g pieczarek
  • 500 g wędzonej kiełbasy
  • mała wiązka natki pietruszki
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
Dodatkowo:
  • duża głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem

Jak przygotować leczo z papryki z pieczarkami?

  1. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
  2. Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć około 5 minut.
  3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i smażyć razem z pieczarkami około 7 minut.
  4. Do kiełbasy dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć 10 minut.
  5. Następnie dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę i passatę pomidorową oraz przyprawy i smażyć około 7 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka.
  6. Na koniec leczo wymieszać z posiekaną pietruszką i już nie gotować.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem.

    Zobacz również: paprykowe leczo.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady