2018-09-19

Ciasto miodowe ze śliwkami

Aromatyczne ciasto miodowe ze śliwkami to pyszny i niezbyt słodki deser. Smak ciasta z miodem idealnie łączy się z konfiturą śliwkową i delikatnym kremem z mascarpone. Przygotowanie ciasta jest łatwe i nie wymaga użycia miksera.

Pyszne ciasto z miodem i kremem
Ciasto miodowe ze śliwkami może nie wygląda zbyt pięknie, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Według mnie nie ma lepszego połączenie smaków. Podczas pieczenia należy pilnować, aby ciasta zbyt mocno nie wysuszyć. Trzeba wziąć pod uwagę rodzaj formy, w jakiej piecze się ciasto i indywidualne właściwości piekarnika.

Do tej pory ciasta z miodem zbyt często nie robiłam, ale to na pewno się zmieni, gdyż jego smak jest niepowtarzalny. Ciekawa jestem, czy lubicie ciasta z dodatkiem miodu?
Pyszne ciasto z kremem przełożone śliwkami
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 60 minut
(forma o średnicy 28 cm lub 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Składniki na ciasto miodowe ze śliwkami:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 250 g masła
  • 3 - 4 łyżki miodu naturalnego
  • 300 ml mleka

Konfitura czekośliwka do przełożenia:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 30 g masła
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 12 łyżek cukru

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto miodowe ze śliwkami?

  1. W średniej wielkości garnku na małej mocy palnika rozpuścić masło z cukrem. Pod koniec dodać miód i ewentualnie przyprawę do piernika, cały czas mieszając gotować powoli jeszcze chwilę.
  2. Po zdjęciu z palnika odczekać minutę i stopniowo dodać sodę, mleko i roztrzepane jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką, aby masa się spieniła.
  3. Nie przerywając mieszania dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej widocznych grudek mąki.
  4. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 40 - 45 minut do suchego patyczka. Ciasto w foremce 33 cm x 23 cm x 7 cm piecze się szybciej, gdyż jest niższe. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się przypieka, ciasto przykryć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Za sprawą dodanego miodu, ciasto dość szybko zmienia kolor, gdyż miód się łatwo karmelizuje i ciemnieje.
  6. Ciasto po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić, następnie przekroić i posmarować konfiturą, a na wierzchu rozsmarować krem. Na kremie można zrobić wzorki widelcem lub szpatułką z ząbkami.
  7. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby się schłodziło. Według mnie najlepsze jest na drugi dzień po zrobieniu.

Konfitura czekośliwka:

  1. Śliwki umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę.
  2. W rondelku rozpuścić masło i przesmażyć na nim śliwki przez około 15 minut.
  3. Następnie dodać cukier i smażyć, aż śliwki prawie całkowicie się rozpadną i masa zacznie gęstnieć.
  4. Pod koniec dodać kakao i jeszcze gotować około 10 minut.
  5. Wystudzoną konfiturą przełożyć ciasto.

Krem do ciasta miodowego ze śliwkami:

  1. Śmietanę ubić dodając stopniowo cukier.
  2. Pod koniec ubijania śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i wanilię. Ubijać tylko do czasu połączenia się składników.

    Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.

16 komentarzy:

  1. Lubię ciasta miodowe, a Twoje prezentuje się świetnie,a do tego nie jest tak skomplikowane jak się na początku wydaje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne i łatwe do wykonania :)

      Usuń
  2. Jakie fajne ciasto, i takie na czasie - mocno jesienne:)
    A odpowiadając na Twoje pytanie - ciasta z miodem mi smakują, a ich przygotowanie zaczynam właśnie gdy kończy się lato, a zaczyna jesień i zima:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho ;-) Oj! zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, ale jeden to za mało ;)

      Usuń
  5. Zachęca do zrobienia i zjedzenia :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj