Chłopski garnek

/ 14

Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni.

Danie jednogarnkowe z kapusty, marchewki, kiełbasy i boczku
Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie się rozgotowały i w kawałku trudno było je znaleźć, ale za to pięknie zagęściły danie. Zazwyczaj większe kawałki ziemniaków pozostają w całości i przyjemnie wchłaniają wszystkie smaki. Potrawa najlepiej wychodzi późną jesienią, gdy wszystkie warzywa są dojrzałe i nie są zbyt wodniste.
Lubicie takie proste dania?
Kapusta z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie

Składniki na chłopski garnek:

  • mała główka kapusty (2 kg)
  • 2 - 3 duże marchewki
  • 10 - 12 ziemniaków
  • duży korzeń selera
  • 500 g boczku tradycyjnie wędzonego
  • 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 2 papryki
  • 2 - 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • duża wiązka koperku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka ziaren kminku
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku

Jak przygotować chłopski garnek?

  1. Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki.
  2. Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką.
  4. Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można się do tego zbytnio nie przykładać i mogą one być różnej wielkości i grubości.
  5. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. Gotując, należy co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
  6. Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażyć boczek do zrumienienia i dodać go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek.
  7. Następnie po zdjęciu cebuli podsmażyć jeszcze kiełbasę i wrzucić do garnka.
  8. W tym samym czasie można dodać również wszystkie przyprawy, oprócz koperku i pieprzu.
  9. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut. 
  10. Następnie wrzucić posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

  1. Tego typu dania są idealne na jesień, szczególnie na chłodniejsze dni. Nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To było ulubione danie mojego taty :) na jesienne chłody idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania jednogarnkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki mojego Połówka. Świetne danie na chłodniejsze jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na zimę po sankach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiliśmy tę potrawę zimą w kociołku powiem wam że przepis jest MEGA, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam przygotowywać takie jednogarnkowe dania! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady