Chłopski garnek

/ 14

Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni.

Danie jednogarnkowe z kapusty, marchewki, kiełbasy i boczku
Chłopski garnek nie jest zawsze taki sam, gdyż w zależności od warzyw, mogą one szybciej lub wolniej się rozgotowywać. U mnie np. tym razem trafiły się ziemniaki, które praktycznie całkowicie się rozgotowały i w kawałku trudno było je znaleźć, ale za to pięknie zagęściły danie. Zazwyczaj większe kawałki ziemniaków pozostają w całości i przyjemnie wchłaniają wszystkie smaki. Potrawa najlepiej wychodzi późną jesienią, gdy wszystkie warzywa są dojrzałe i nie są zbyt wodniste.
Lubicie takie proste dania?
Kapusta z kiełbasą, boczkiem i ziemniakami
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 30 minut + gotowanie

Składniki na chłopski garnek:

  • mała główka kapusty (2 kg)
  • 2 - 3 duże marchewki
  • 10 - 12 ziemniaków
  • duży korzeń selera
  • 500 g boczku tradycyjnie wędzonego
  • 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
  • 2 papryki
  • 2 - 3 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • duża wiązka koperku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • łyżka ziaren kminku
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka tymianku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku

Jak przygotować chłopski garnek?

  1. Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki.
  2. Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie.
  3. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką.
  4. Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można się do tego zbytnio nie przykładać i mogą one być różnej wielkości i grubości.
  5. W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. Gotując, należy co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
  6. Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażyć boczek do zrumienienia i dodać go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek.
  7. Następnie po zdjęciu cebuli podsmażyć jeszcze kiełbasę i wrzucić do garnka.
  8. W tym samym czasie można dodać również wszystkie przyprawy, oprócz koperku i pieprzu.
  9. Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut. 
  10. Następnie wrzucić posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

  1. Tego typu dania są idealne na jesień, szczególnie na chłodniejsze dni. Nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz takiego dania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie dania bardzo lubię :) Smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To było ulubione danie mojego taty :) na jesienne chłody idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam dania jednogarnkowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaki mojego Połówka. Świetne danie na chłodniejsze jesienne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne danie na zimę po sankach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiliśmy tę potrawę zimą w kociołku powiem wam że przepis jest MEGA, palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam przygotowywać takie jednogarnkowe dania! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *