Chłopski garnek
Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni.
Lubicie takie proste dania?
Składniki na chłopski garnek:
- mała główka kapusty (2 kg)
 - 2 - 3 duże marchewki
 - 10 - 12 ziemniaków
 - duży korzeń selera
 - 500 g boczku tradycyjnie wędzonego
 - 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
 - 2 papryki
 - 2 - 3 duże cebule
 - 6 ząbków czosnku
 - duża wiązka koperku
 - 3 listki laurowe
 - 6 ziaren ziela angielskiego
 - 2 łyżki majeranku
 - łyżka ziaren kminku
 - łyżeczka cząbru
 - łyżeczka tymianku
 - łyżka pieprzu ziołowego
 - łyżeczka papryki słodkiej
 - łyżeczka papryki wędzonej
 - 1/2 łyżeczki papryki ostrej
 - 2 łyżeczki soli
 - pieprz naturalny do smaku
 
Jak przygotować chłopski garnek?
- Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki.
 - Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie.
 - Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką.
 - Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można się do tego zbytnio nie przykładać i mogą one być różnej wielkości i grubości.
 - W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. Gotując, należy co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
 - Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażyć boczek do zrumienienia i dodać go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek.
 - Następnie po zdjęciu cebuli podsmażyć jeszcze kiełbasę i wrzucić do garnka.
 - W tym samym czasie można dodać również wszystkie przyprawy, oprócz koperku i pieprzu.
 - Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
 - Następnie wrzucić posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą.
Zobacz również: łopatka w kapuście. 





Tego typu dania są idealne na jesień, szczególnie na chłodniejsze dni. Nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz takiego dania :)
OdpowiedzUsuńDanie dobrze rozgrzewa i syci :)
UsuńTakie dania bardzo lubię :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również :)
UsuńTo było ulubione danie mojego taty :) na jesienne chłody idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne danie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWspaniały obiad taki na szybko
OdpowiedzUsuńSmaki mojego Połówka. Świetne danie na chłodniejsze jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na zimę po sankach.
OdpowiedzUsuńRobiliśmy tę potrawę zimą w kociołku powiem wam że przepis jest MEGA, palce lizać
OdpowiedzUsuńUwielbiam przygotowywać takie jednogarnkowe dania! :D
OdpowiedzUsuń