2018-09-22

Pasztet z cukinii z pieczarkami

Wegetariański pasztet z cukinii z pieczarkami może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do obiadu zamiast ziemniaków. Przyjemnie wilgotna struktura i delikatnie pikantny smak zachęca do jedzenia.

Pasztet z warzyw z pieczarkami
Pasztet z cukinii z pieczarkami jest łatwy do zrobienia i można w nim nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki zaś na pewno mogą być zastąpione grzybami leśnymi np. prawdziwkami, podgrzybkami lub rydzami.

Pasztet tak posmakował moim domownikom, że nawet zagorzały mięsożerca podczas obiadu nie domagał się mięsa. Pałaszował w milczeniu i to oznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu. Dla mnie bardzo smakuje z dodatkiem białego sera, ale można go podać z podsmażonym kurczakiem lub innym mięsem.

Ciekawa jestem, czy robicie takie warzywne pasztety i czy one wam smakują?
Wegetariański pasztet z cukinii, pieczarek i papryki
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie

Składniki na pasztet z cukinii z pieczarkami:

(foremka 28 cm x 8 cm x 6 cm i 22 cm x 10 cm x 6 cm)
  • duża cukinia lub 2 małe
  • 700 g pieczarek
  • 2 duże marchewki
  • 2 papryki (czerwona i żółta)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • wiązka koperku
  • wiązka natki pietruszki
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (zmielić)
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu naturalnego
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka mielonego kminku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić pasztet z cukinii z pieczarkami?

  1. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jeśli jest duża usunąć z niej miąższ z pestkami.
  2. Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Papryki umyć i oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w cienkie paseczki.
  4. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, podsmażyć na łyżce masła klarowanego i dodać do tartej cukinii i marchewki.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w drobne paseczki i podsmażyć na maśle klarowanym z odrobiną soli.
  6. Koperek i pietruszkę posiekać.
  7. Wszystkie składniki oprócz masła wymieszać i odstawić na 20 - 30 minut, aby kasza i płatki wchłonęły nieco płyn.
  8. Przed pieczeniem pasztet wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
  9. Pasztet piec przykryty folią aluminiową w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 55 - 60 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia pasztet rozkryć.
  10. Pasztet dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

    Zobacz również: placuszki z cukinii.

16 komentarzy:

  1. Takiego pasztety jeszcze nie robiłam, ale bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W sumie nigdy jeszcze nie robiłam warzywnego pasztetu - zazwyczaj robię mięsne lub rybne. Ale warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł na wykorzystanie cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w przygotowywaniu pasztetów. Tym bardziej takiego warzywnego nigdy nie robiłam. Ciekawa jestem tego połączenia z białym serem, o którym piszesz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam łączyć warzywa z białym serem i mnie to smakuje, ale to pewnie kwestia upodobań. Polecam, warto spróbować :)

      Usuń
  6. dziwnie wyglada;) no nie wiem, pamietam ze z zajaca jest pszyny ale cukinia? ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, mięsa w tym pasztecie nie ma, gdyż jest on wegetariański. Pasztet z warzyw jest również bardzo smaczny i zdrowy, polecam :)

      Usuń
  7. Super smarowidło - zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Na ciepło można posmarować, ale po schłodzeniu raczej do krojenia.

      Usuń
  8. Przepyszny, juz czuje ten zapach. Pieknie wyglada :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry