2019-05-07

Pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami

Pyszna, zdrowa i prosta do zrobienia pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Idealny dodatek do kanapek na śniadanie, jako pyszna przekąska z warzywami lub serem. 

Pasta ze słonecznika z pomidorami
Wcześniej moją ulubioną pastą był hummus z ciecierzycy, ale odkąd poznałam smak pasty ze słonecznika z suszonymi pomidorami to zdecydowanie wolę pastę ze słonecznika. Pasta jest zdrowa, tania i łatwa do zrobienia, a jej smak można dowolnie modyfikować. Zamiast suszonych pomidorów można zrobić pastę z dodatkiem karmelizowanego jabłka i odrobiną cynamonu, czy też smażonej cebuli i ulubionych ziół.

W tej chwili numerem jeden w moim domu jest lekko pikantna pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami. Pasuje praktycznie do wszystkiego, świetnie smakuje zarówno z dodatkami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Wypróbujcie koniecznie, a na pewno ją pokochacie. Mam nadzieję, że również lubicie takie pasty. Czy macie swoją ulubioną pastę?

Do pasty użyłam słonecznika łuskanego BIO Polskie Młyny, który pochodzi z ekologicznych upraw i nie zawiera szkodliwych dla zdrowia związków. Słonecznik z takiej uprawy ma może nieco mniejsze ziarenka, ale jest smaczniejszy i bez obaw można go podać dzieciom.
Wegetariańska pasta z suszonych pomidorów i słonecznikiem od Polskie Młyny
Ilość porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 15 minut + moczenie

Składniki na pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami:

  • 150 g ziarna słonecznika (u mnie słonecznik łuskany BIO Polskie Młyny)
  • 70 g suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
  • garść listków bazylii (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
  • oliwa do namoczenia pomidorów

Jak zrobić pastę ze słonecznika z suszonymi pomidorami?

  1. Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić na około 5 godzin, po tym czasie odcedzić ziarna na sitku i przepłukać zimną wodą.
  2. Suche pomidory najpierw na 5 minut zalać gorącą wodą, a następnie przełożyć do oliwy z oliwek i odstawić na około 30 minut. Jeśli mamy suszone pomidory ze słoika w oliwie moczenie pominąć.
  3. Pomidory i czosnek pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki pasty włożyć do misy blendera i rozdrobnić, aby powstała kremowa pasta. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, należy dodawać stopniowo po kilka łyżek wody lub oliwy, w której były moczone pomidory.
  5. Pastę przechowywać w lodówce.
  6. Podawać z pieczywem, warzywami lub serami.
  7. Proporcje składników najlepiej dostosować do swoich upodobań. U mnie pasta jest lekko pikantna i z wyraźnie wyczuwalnym smakiem suszonych pomidorów.

    Zobacz również: chałwa ze słonecznika z daktylami.

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie pasty :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna, już jadłam podobną, ale nie miałam przepisu na nią ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowo i na pewno smacznie :) Chętnie zrobię taką pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne smarowidło do pieczywa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi fajnie :-) Muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super, taka pasta ze świeżym pieczywem musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja te uwielbiam pasty kanapkowe, ale takiej jeszcze nie próbowałam. Mam wszystkie składniki, więc dziś spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. No nie przypuszczałam,że to takie dobre. Zrobiłam i gratuluję przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  9. Szalenie lubię taką pastę! Czasami dorzucam jeszcze puree z dyni - pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za przepis 😊, pasta jest przepyszna 😋

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry