2019-05-12

Ciasto przekładane makiem

Puszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję.

Biszkopt z makiem i polewą czekoladową
Uwielbiam ciasta z makiem i większość z nich robię zazwyczaj na święta, z wyjątkiem tego ciasta przekładanego makiem.  Ciasto jest łatwe do zrobienia i wszystkim smakuje, gdyż proszą o dokładkę.

Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już zmielony mak w torebce. Jeśli takiego nie dostaniecie to, należy zwykły niemielony mak zalać wodą i gotować, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Po wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie.
Proste ciasto przełożone makiem
ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie
Forma o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto przekładane makiem:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżki octu
  • kilka kropel aromatu cytrynowego

Masa makowa:

  • 100 g suchego maku mielonego
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka lub wody do namoczenia maku

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
  • 50 g masła lub śmietany 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto przekładane makiem?

  1. Jajka ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier, aż powstanie jasna puszysta konsystencja i cukier całkowicie się rozpuści. 
  2. Pod koniec nie przerywając miksowania dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować tylko do czasu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek z mąki.
  3. Następnie dodać olej i ocet i krótko miksować.
  4. Ciasto wlać do formy, której dno wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
  6. Ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą makową.
  7. Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałowymi. 

Masa makowa:

  1. Mak namoczyć w wodzie lub mleku na około 20 minut.
  2. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mak i roztrzepane z mąką ziemniaczaną jajka.
  3. Gotować na małej mocy palnika, aż masa zacznie gęstnieć.
  4. Ciepłą masą przełożyć biszkopt. 

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę połamać do miski i rozpuścić razem z masłem i miodem na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody.
  2. Mieszać do czasu aż składniki się połączą i powstanie lśniąca jednolita polewa.
  3. Polewą polać ciasto.

    Zobacz również: ciasto cycki mulatki.

4 komentarze:

  1. Fajnie wygląda, lubię bardzo takie warstwowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zostało mi trochę maku, więc może wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z makiem to jedne z naszych ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dawno nie jadłam makowca :) Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry