Ciasto przekładane makiem
Puszyste i przyjemnie wilgotne pyszne ciasto przekładane makiem. Prosty przepis na ciasto z makiem, które świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Szybki makowiec na biszkopcie to idealne ciasto na święta.
Uwielbiam ciasto z makiem i najczęściej robię je na święta. Tym razem jednak zrobiłam ciasto przekładane makiem w maju. Ciasto przekładane makiem jest łatwe do zrobienia, wszystkim zawsze smakuje i proszą o dokładkę. Ulubiony makowiec na święta i nie tylko.Do przygotowania masy makowej wykorzystuję dostępny w sklepach suchy już zmielony mak w torebce. Jeśli takiego nie dostaniecie to, należy zwykły niemielony mak zalać wodą i gotować, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Po wystudzeniu mak zmielić 2 razy na najdrobniejszym sitku maszynki i już pominąć jego moczenie.
Przepis na ciasto z makiem
Składniki na ciasto przekładane makiem:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 jajek
 - 1 1/2 szklanki cukru
 - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 6 łyżek oleju
 - 2 łyżki octu
 - kilka kropel aromatu cytrynowego
 
Masa makowa:
- 100 g suchego maku mielonego
 - 100 g masła
 - 2 jajka
 - 1/2 szklanki cukru
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 - 200 ml mleka lub wody do namoczenia maku
 
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady z zawartością co najmniej 45% kakao
 - 50 g masła lub śmietany 30%
 - 1 łyżeczka miodu naturalnego
 
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
 
Jak zrobić ciasto przekładane makiem?
- Jajka ubijać mikserem stopniowo dosypując cukier, aż powstanie jasna puszysta konsystencja i cukier całkowicie się rozpuści.
 - Pod koniec nie przerywając miksowania dodawać partiami przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Miksować tylko do czasu, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek z mąki.
 - Następnie dodać olej i ocet i krótko miksować.
 - Ciasto wlać do formy, której dno wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut, do suchego patyczka.
 - Ciasto wystudzić, przekroić na pół i przełożyć masą makową.
 - Wierzch polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałowymi.
 
Masa makowa:
- Mak namoczyć w wodzie lub mleku na około 20 minut.
 - W rondelku rozpuścić masło z cukrem, następnie dodać mak i roztrzepane z mąką ziemniaczaną jajka.
 - Gotować na małej mocy palnika, aż masa zacznie gęstnieć.
 - Ciepłą masą przełożyć biszkopt.
 
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę połamać do miski i rozpuścić razem z masłem i miodem na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody.
 - Mieszać do czasu aż składniki się połączą i powstanie lśniąca jednolita polewa.
 - 
    Polewą polać ciasto.
 





Fajnie wygląda, lubię bardzo takie warstwowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńZostało mi trochę maku, więc może wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńCiasta z makiem to jedne z naszych ulubionych :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam makowca :) Chętnie spróbuję!
OdpowiedzUsuńciasta z makiem to ja wszystkie lubię
OdpowiedzUsuń