2019-06-01

Ratatuj

Ratatuj to bardzo zdrowe i niezbyt pracochłonne danie wegetariańskie, które można przygotować na pyszny obiad. Potrawa oczywiście nie tylko dla wegetarian, świetnie łączy się również z daniami mięsnymi i powinny pokochać ją osoby dbające o zdrowe odżywianie.

Warzywa pieczone w sosie pomidorowym
Zawsze staram się, aby posiłki zawierały dużo warzyw, które po prostu uwielbiam. Sama to pewnie mogłabym jeść je bez dodatków, ale ze względu na męską część domowników koniecznie musi być mięso, gdyż samym warzywnym posiłkiem się nie najadają. Ratatuj będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli sos pomidorowy pod warzywami będzie z dodatkiem pieczonej papryki.

Ratatuj jest bardzo fajnym daniem, gdyż składniki do jego zrobienia można przygotować wcześniej i do czasu pieczenia trzymać w pojemnikach do przechowywania żywności. Przygotowanie wcześniej składników zdecydowanie przyśpieszy czas oczekiwania na obiad. Do pojemników spożywczych przekładam również ratatuj, który nie zostanie zjedzony i chętnie cieszę się jego smakiem później. W przypadku tego dania, pojemnik spożywczy można najpierw wykorzystać do przygotowania sosu, zanurzenia w nim plastrów warzyw przed pieczenie, a po upieczeniu zamknąć i schować do lodówki to, co pozostało. Zaoszczędzi to nam czas, który poświęcamy na zmywanie dodatkowych naczyń, przygotowując posiłek.
Pojemniki do kuchni
Duży wybór pojemników kuchennych niezastąpionych w przygotowaniu posiłków i organizacji przestrzeni w kuchni posiada Fabryka Form. Jest z czego wybierać, w ofercie są  uwielbiane przeze mnie pojemniki szklane, które są szczelne i bardzo pojemne. Można również zaopatrzyć się w funkcjonalne pojemniki na żywność plastikowe lub wybrać piękne ceramiczne, a jeśli stawiamy na trwałość i solidność, to najlepsze będą metalowe. W Fabryce Form pojemniki do kuchni stanowią tylko część bogatego asortymentu. Można tam również dostać wiele innych niezbędnych w kuchni i domu artykułów.
Szybki obiad z pieczonego bakłażana, cukinii i pomidora w sosie
Ilość porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 60 minut
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ratatuj:

  • 2 małe cukinie
  • 2 małe bakłażany
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku 

Jak zrobić ratatuj?

  1. Paprykę przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne. Położyć na papier do pieczenia cięciem w dół i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut, aż papryka zmięknie i skóra zacznie ciemnieć. Po upieczeniu zdjąć skórę i drobno pokroić.
  2. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.
  3. Następnie dodać passaty pomidorowej lub pomidory z puszki, pokrojoną paprykę, oregano, bazylię i tymianek i gotować na średniej mocy palnika, aż płyn nieco się zredukuje. W międzyczasie dodać sól i pieprz do smaku.
  4. Powstały sos przełożyć do formy.
  5. Bakłażany, cukinię i pomidory umyć i pokroić w 0,5 cm plastry. Pomidory najlepiej kroić rozpoczynając z góry, a kończąc przy miejscu, gdzie była przytwierdzona łodyga. Tak pokrojone pomidory bardziej zachowują kształt po upieczeniu i nie wypadają z nich pestki.
  6. Plastry warzyw układać na przemian dość ciasno jeden za drugim, rozpoczynając od brzegu formy.
  7. Z oliwy, czosnku przeciśniętego przez praskę, soli i tymianku rozmieszać sos do posmarowania warzyw.
  8. Sosem posmarować ułożone w formie warzywa, starając się, aby czosnek trafił między plastry warzyw.
  9. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 - 180 stopni C przez około 45 - 50 minut. Na 10 - 15 minut przed końcem pieczenia rozkryć, aby delikatnie warzywa się zapiekły.
  10. Ratatuj świetnie smakuje samodzielnie lub jako dodatek do obiadu. Rewelacyjnie sprawdzi się w zestawieniu z grillowanym mięsem.
  11. Ratatuj jest pyszny na ciepło, jak również po wystudzeniu.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry