2019-06-05

Sernik królewski

Łatwy do wykonania sernik królewski to pyszne ciasto odpowiednie do podania na każdą okazję. Świetnie się kroi, a do tego rewelacyjnie smakuje i dobrze wygląda.

Sernik w kruchym cieście kakaowym z rodzynkami
Uwielbiam serniki, zresztą tak jak i cała moja rodzina, dlatego na blogu jest ich chyba najwięcej. Do tej pory numerem 1 był sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, ale jakiś czas temu sernik królewski zdecydowanie go pokonał. Ciasto kruche z dodatkiem kakao w połączeniu z białym serem smakuje po królewsku. Do sera, jeśli ktoś lubi, można dodać również rodzynki.

Pewnie się powtórzę, ale smaczny sernik wychodzi tylko z dobrej jakości białego sera twarogowego. Kupując ser w wiaderku, należy zwracać uwagę na jego skład i nie brać rzadkiego i z dziwnymi dodatkami. Dobry sernik na pewno wyjdzie z sera półtłustego lub tłustego kupionego w kawałku i zmielonego w domu.

Sernik z rodzynkami na cieście kakaowym
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 70 minut + chłodzenie
Forma o wymiarach 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na sernik królewski:

Ciasto: 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła (schłodzić)
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki naturalnego kakao

Masa serowa: 

  • 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 4 jajka
  • 3 białka jaja kurzego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 1 (40 g) budyń śmietankowy w proszku bez cukru 
  • garść rodzynek (namoczyć)
  • 1 łyżka mąki pszennej

Dodatkowo: 

  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik królewski?

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać zimne masło oraz żółtka. 
  2. Masło najpierw posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatać tylko do połączenia się składników.
  3. Ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do zamrażarki.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć.
  5. Delikatnie wyłożyć ser i na wierzchu rozłożyć startą drugą część zamrożonego ciasta.
  6. Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut.
  7. Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy.
  8. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

Masa serowa:

  1. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  2. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo całe jajka i białka, miksować tylko do połączenia się składników.
  3. Po wmieszaniu jajek stopniowo po łyżce dodać ser i budyń, zbyt długo nie miksować, aby masy nie napowietrzać.
  4. Namoczone rodzynki odcedzić, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z mąką, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej.
  5. Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać.
  6. Masę serową wyłożyć na ciasto.

    Zobacz również: sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie.

9 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry