Sernik królewski
Łatwy do wykonania sernik królewski to pyszne ciasto, które odpowiednie jest na każdą okazję. Sernik na kruchym spodzie świetnie się kroi, a do tego rewelacyjnie smakuje i dobrze wygląda.
Tak jak cała moja rodzina uwielbiam serniki, dlatego na blogu jest ich chyba najwięcej. Do tej pory numerem 1 był sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, ale jakiś czas temu sernik królewski zdecydowanie go pokonał. Ciasto kruche z kakao w połączeniu z białym serem smakuje po królewsku. Do sera, jeśli ktoś lubi, można dodać również rodzynki.
Pewnie się powtórzę, ale smaczny sernik na kruchym spodzie wychodzi tylko z dobrej jakości
białego sera twarogowego. Kupując ser w wiaderku, należy zwracać uwagę na jego
skład i nie brać rzadkiego z dziwnymi dodatkami. Dobry sernik na pewno
wyjdzie z sera półtłustego lub tłustego kupionego w kawałku i zmielonego w
domu.
Przepis na sernik królewski
Składniki na sernik królewski:
Ciasto na kruchy spód do sernika:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła (schłodzić)
- 3 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki naturalnego kakao
Masa serowa:
- 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego
- 4 jajka
- 3 białka jaja kurzego
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
- 1 (40 g) budyń śmietankowy w proszku bez cukru
- garść rodzynek (namoczyć)
- 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jak zrobić sernik królewski?
Ciasto do sernika:
- Mąkę wymieszać z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodać zimne masło oraz żółtka.
- Masło najpierw posiekać nożem i zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Zagniatać tylko do połączenia się składników.
- Ciasto podzielić na 2 równe części, zawinąć w folię i włożyć na co najmniej godzinę do zamrażarki.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta i równomiernie rozłożyć.
- Delikatnie wyłożyć ser i na wierzchu rozłożyć startą drugą część zamrożonego ciasta.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 60 minut.
- Po upieczeniu przez 10 minut studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy.
- Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Masa serowa:
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem.
- Pod koniec ucierania dodawać stopniowo całe jajka i białka, miksować tylko do połączenia się składników.
- Po wmieszaniu jajek stopniowo po łyżce dodać ser i budyń, zbyt długo nie miksować, aby masa zbyt mocno się nie napowietrzyła.
- Namoczone rodzynki odcedzić, lekko osuszyć ręcznikiem papierowym i wymieszać z mąką, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej.
- Jeśli nie lubimy rodzynek, można ich nie dodawać.
-
Masę serową wyłożyć na ciasto.
Cudeńko!!! Uwielbiam ten sernik
OdpowiedzUsuńPyszny,dawno nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńKusisz tymi smakołykami pychotka
OdpowiedzUsuńPyszny, trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam go :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! :) Uwielbiam sernik królewski. Zawsze przypomina mi kuchnię mojej Mamy <3
OdpowiedzUsuńMój ulubiony sernik....mniam :)
OdpowiedzUsuńAle mega serniczek <3
OdpowiedzUsuńmój ulubiony!
OdpowiedzUsuńmój ulubiony sernik ;)
OdpowiedzUsuń