2019-04-07

Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie

Najlepszy sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie, jaki do tej pory jadłam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i odpowiednie na każdą okazję. Sernik jest o umiarkowanej słodyczy, przyjemnym delikatnym środku i z bardzo kruchym ciastem.

Ciasto sernik z kruchym spodem i brzoskwiniami
Na pewno się powtarzam, ale dobry sernik wychodzi tylko z dobrego białego sera twarogowego półtłustego lub tłustego. Jeśli nie macie sprawdzonego sera do robienia serników, najlepiej kupić biały ser w kawałku i samemu go zmielić 2 razy. 

Przygotowanie sernika z brzoskwiniami na kruchym spodzie może wydawać się pracochłonne, ale wcale takie nie jest. Wystarczy tylko wcześniej zagnieść i schłodzić ciasto, a dalszy proces przygotowania jest już szybki. U mnie ten sernik cieszy się dużym powodzeniem i jest stałą pozycją w menu na każdym większym przyjęciu.
Sernik na kruchym spodzie na deser

Ilość porcji: 20 - 24 porcje
Czas przygotowania: 80 minut + czas chłodzenia
Forma o wymiarach 24 cm x 34 cm x 7 cm.

Składniki na sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera twarogowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Piana z białek:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania sernika
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtka i masło. Masło posiekać nożem na mniejsze kawałeczki i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
  2. Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części, które zawinąć w folię i schować na co najmniej godzinę do zamrażarki. Zagniatając ciasto zbyt mocno jego nie ocieplać, gdy da się z niego uformować wałek przestać ugniatać.
  3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożoną jedną część ciasta. Na czas przygotowania masy serowej formę wstawić do lodówki.
  4.  Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać stopniowo jajka, a później mielony ser i budyń. Masy zbyt długo nie miksować, tylko do połączenia się składników.
  5. Masę wyłożyć na tarte ciasto i poukładać na niej przekrojone na 3 części odsączone z syropu połówki brzoskwiń.
  6. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier miksując za każdym razem, aż się rozpuści. Ubitą pianę wyłożyć na ser i zetrzeć na tarce o grubych oczkach drugą część zamrożonego ciasta.
  7. Sernik piec w nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C piekarniku 60 minut. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia.
  8. Po upieczeniu sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: sernik z rodzynkami.

4 komentarze:

  1. Ja już też piekłam i eksperymentowałam z sernikami pozdrawiam i porywam kawałek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda! Na pewno tak samo dobrze smakuje :) Chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić taki sernik na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik jest przepyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne ciacho, wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry