Babka trzy smaki

/ 6

Pyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej zrobienia.

Ciasto babka z kakao i makiem
Babka trzy smaki składa się z warstwy o smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo zachowuje świeżość, jeśli zawiniemy lub przykryjemy ją papierem do pieczenia, lub folią aluminiową. U mnie zazwyczaj babka szybko znika i rzadko zdarza się, abym musiała zabezpieczać ją przed wysychaniem.

Do babki użyłam dostępnego w sklepach już zmielonego maku, ale może być niemielony, tylko roztarty w moździerzu. Babkę można zrobić w prostokątnej niezbyt szerokiej formie lub w typowej formie do pieczenia babki. Forma do babki najlepiej, aby była z kominem, wtedy szybciej ciasto się piecze.
Wielkanocna babka trzy kolorowa z makiem i kakao
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 70 minut
Forma o wymiarach: 24 cm x 10 cm x 6 cm

Składniki na babkę trzy smaki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 250 g masła
  • 5 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 4 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • 1/2 szklanki maku

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. 

Jak zrobić babkę trzy smaki?

  1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu.
  2. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta.
  5. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać łyżkę mąki.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
  7. Na spód wyłożyć najpierw białe ciasto, następnie masę z kakao, a na wierzch z makiem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 50 - 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika i rodzaju formy do pieczenia.
  9. Po upieczeniu babkę wystudzić i posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
  10. Składniki na lukier rozetrzeć, aż powstanie jednolita i lśniąca konsystencja.

    Zobacz również: babka drożdżowa z rodzynkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *