2019-04-03

Klops z jajkiem

Pieczeń rzymska lub, jak ktoś woli klops z jajkiem, jest łatwym do przygotowania mięsem i dość często gości na moim stole. Łatwość wykonania, a przede wszystkim smak oraz wygląd na talerzu sprawia, że goście i domownicy są nim zachwyceni.

Pieczeń rzymska z jajkiem
Podstawą wykonania smacznego klopsa jest dobrej jakości mięso mielone. Tym razem zrobiłam go z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej. Mięso najlepiej kupić w kawałku i zmielić samemu, wtedy jest pewność, że mięso jest świeże i bez dziwnych dodatków. Do klopsa można również dodać mielonej wołowiny lub indyka. W moim klopsie dodana jest niewielka ilość mięsa mielonego z indyka, które zostało mi po zrobieniu pieczeni z indyka z papryką.
Pieczeń wieprzowa z jajkiem

Składniki:

(na foremkę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 jajka (ugotowane)
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 - 3 łyżki oleju

Jak zrobić klopsa z jajkiem?

  1. 4 jajka gotować przez 6 minut, następnie wystudzić i obrać.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  4. Mięso mielone wyrobić z pozostałymi składnikami na gładką masę.
  5. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia umieścić 1/2 część masy, następnie pośrodku zrobić niewielki rowek i położyć w nim ugotowane jajka. Jajka przykryć drugą częścią masy mięsnej i docisnąć, aby między jajkiem i mięsem nie było powietrza. Wierzch wyrównać dłonią lub łyżką namoczoną w wodzie, formując mały pagórek na środku.
  6. Klopsa piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 70 minut pod przykryciem z foli aluminiowej. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, aby klops się przyrumienił.
  7. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić bez wyjmowania z foremki.

    Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.

2 komentarze:

  1. Doskonały na Wielkanoc, ale nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychoty! <3 Tak dawno nie jadłam.... Muszę nadrobić zaległości :D

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry