Pieczeń rzymska lub, jak ktoś woli klops z jajkiem, jest łatwym do przygotowania mięsem i dość często gości na moim stole. Łatwość wykonania, a przede wszystkim smak oraz wygląd na talerzu sprawia, że goście i domownicy są nim zachwyceni.
Klops z jajkiem jest jednym z dań, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podstawą wykonania smacznego klopsa jest oczywiście dobrej jakości mięso mielone. Tym razem klopsa zrobiłam z niezbyt tłustej mielonej łopatki wieprzowej. Mięso najlepiej kupić w kawałku i zmielić samemu, wtedy jest pewność, że mięso jest świeże i bez dziwnych dodatków. Do klopsa można również dodać mielonej wołowiny lub indyka. W moim klopsie dodana jest niewielka ilość mięsa mielonego z indyka, które zostało mi po zrobieniu
pieczeni z indyka z papryką.

Przepis na klopsa z jajkiem:
(na foremkę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 jajka (ugotowane)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżki oleju
Jak zrobić klopsa z jajkiem?
- 4 jajka gotować przez 6 minut, następnie wystudzić i obrać.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Mięso mielone wyrobić z pozostałymi składnikami na gładką masę.
- Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia umieścić 1/2 część masy, następnie pośrodku zrobić niewielki rowek i położyć w nim ugotowane jajka. Jajka przykryć drugą częścią masy mięsnej i docisnąć, aby między jajkiem i mięsem nie było powietrza. Wierzch wyrównać dłonią lub łyżką namoczoną w wodzie, formując mały pagórek na środku.
- Klopsa piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 70 minut pod przykryciem z foli aluminiowej. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie, aby klops się przyrumienił.
- Po upieczeniu wystudzić i schłodzić bez wyjmowania z foremki.
Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.
Doskonały na Wielkanoc, ale nie tylko :)
OdpowiedzUsuńAle pychoty! <3 Tak dawno nie jadłam.... Muszę nadrobić zaległości :D
OdpowiedzUsuń