Makowiec japoński

/ 15

Makowiec japoński jest bardzo łatwym i pysznym ciastem do zrobienia. Świetnie sprawdzi się jako pyszny deser na każdym przyjęciu. Przepis na makowiec japoński to ciasto, które zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Proste ciasto z makiem na święta.

Przepis na ciasto z makiem i jabłkami
Makowiec zaraz po serniku jest najchętniej jedzonym ciastem w moim domu. Zazwyczaj robię pyszne ciasto, jakim jest torcik makowy, który nie zawiera w swoim składzie jabłek i jest praktycznie z samego maku. Makowiec japoński za sprawą jabłek jest bardzo wilgotny i nieco kremowy. Struktura tego ciasta zależy od rodzaju dodanych jabłek, które mniej lub bardziej się rozpadają podczas pieczenia.
Makowiec z jabłkami i polewą czekoladową
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 60 minut
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na makowiec japoński

Składniki na makowiec japoński:

  • 200 g suchego maku mielonego
  • 100 g masła
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jabłka
  • łyżka miodu naturalnego
  • 5 łyżek kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka lub wody

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić makowiec japoński?

  1. Mak zalać mlekiem lub wodą i odstawić na 10 minut. Jeśli mamy mak niemielony, należy go zalać wodą lub mlekiem i gotować aż woda prawie całkowicie wyparuje. Następnie wystudzić i 2 razy zmielić w maszynce o najmniejszych oczkach sitka.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, pod koniec ucierania dodawać po jednym żółtku.
  3. Następnie dodać mak, miód, kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i starte na dużych oczkach tarki jabłka.
  4. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 35 - 40 minut. Jeśli podczas pieczenia wierzch zbyt szybko się przypieka, należy przykryć papierem do pieczenia.
  7. Sprawdzając stan upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, nie powinno być przyklejonego na nim ciasta, chociaż patyczek będzie wilgotny.
  8. Po upieczeniu ciasto wystudzić w foremce i wyjąć je dopiero po schłodzeniu.
  9. Wystudzony makowiec polać polewą.

Polewa czekoladowa: 

  1. Składniki na polewę rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika i wolno gotować, aż powstanie jednolita polewa. 
  2. Polewa powinna spływać z łyżki w formie lekko ciągnącej się kropli.
  3. Gorącą polewą posmarować makowiec i wstawić do schłodzenia.
  4. Zamiast gotowania polewy można rozpuścić 100 g czekolady z kilkoma łyżkami śmietany 30% lub masła.

    Zobacz również: ciasto makowo-serowe.

Komentarze

  1. fajny przepis, nie jadłam jeszcze takiego makowca

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, jadłam kiedyś taki makowiec z dodatkiem tartego jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jezeli mam mak gotowy,to ile go dać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gotowym makiem nigdy nie robiłam. Mak w puszce zawiera zazwyczaj około 20% maku, a reszta to cukier i zagęszczacze. Normalny mak (200 g suchego) po namoczeniu waży około 400 - 500 g, można spróbować i tyle samo dodać tego z puszki. Koniecznie tylko zmniejszyć ilość cukru, gdyż mak z puszki jest bardzo słodki.

      Usuń
  4. Idealny do dobrej kawy z mlekiem! :) Jadłem nie raz i jest genialny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, jeszcze go nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama zawsze taki robiła,wieki nie jadłam :-)Pyszny

    OdpowiedzUsuń
  7. Jest pyszny. Wrzucam jeszcze bakalie do wyboru jakie się lubi.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciasto! Doskonale się prezentuje. Bardzo ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszności! <3 Zapisuję do zrobienia :) Deser z makiem już dawno za mną chodził :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam jeszcze trochę maku, więc chętnie wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kiedy dodac mak?

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepraszam, w opisie mak się zagubił :) Już poprawiłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mak mam odcedzjc od mleka czy razem z mlekiem dodac do ciasta?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *