Kremowy sernik z ananasem
Kremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Sernik z ananasem świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję.
Kremowy sernik z ananasem przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego miksowania. Warstwę ananasową można zrobić zarówno z wykorzystaniem świeżego ananasa, jak i z puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik z ananasem po upieczeniu jest delikatny i kremowy, ale dość zwarty i dobrze się kroi.
Do przygotowania sernika z ananasem najlepiej użyć dobrej jakości mielonego gęstego
twarogu lub kupić w kawałku i zmielić samemu. Omijać sery, w składzie których
są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy.
Przepis na sernik z ananasem
Składniki na kremowy sernik z ananasem:
- 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 5 jajek
- 250 ml mleka
- 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania po 40 g)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Warstwa z ananasem:
- 1 świeży dojrzały ananas (może być również z puszki)
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
Jak zrobić sernik z ananasem?
- Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, pod koniec ucierania dodawać na przemian po jednym jajku i po kilka łyżek zmielonego sera. Miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzyć sernika.
- W mleku rozmieszać budyń i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach, aby mleko połączyło się z serem.
- Masę serową wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masa jest dość rzadka trzeba, więc wlewać powoli, aby nie podniosły się herbatniki.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 55 - 60 minut.
- Po upieczeniu sernik najpierw lekko wystudzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
- Na wystudzony sernik wyłożyć warstwę z ananasa i wstawić do lodówki do stężenia.
- Sernik najlepszy jest na drugi dzień po zrobieniu.
Warstwa z ananasa:
- Świeżego ananasa obrać, wyciąć twardy środek i pokroić na małe kawałeczki.
- Gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż ananas będzie miękki (20 - 30 minut).
- Następnie zlać powstały sok, powinno go być około 300 ml, jeśli tyle nie ma uzupełnić wrzątkiem.
- Jeśli użyjemy ananasa z puszki to nie dodawać już cukru i długo nie gotować. Ananasa pokroić i tylko zagotować razem z syropem.
- W gorącym soku rozpuścić galaretkę i wymieszać z ugotowanym ananasem.
- Kawałki ananasa lekko wystudzić i rozłożyć równomiernie na serniku, następnie polać po nim lekko tężejący sok z galaretką.
-
Tężenie wystudzonej galaretki można przyspieszyć, wstawiając ją na 2 - 3
minuty do zamrażarki.
wspaniale wygląda
OdpowiedzUsuńSuper, z ananasem to musi być pychotka :)
OdpowiedzUsuńSuper sernik, zdecydowanie moje smaki. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ananas,więc na pewno skorzystam z przepisu.A te ciacho wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń