2019-04-17

Kremowy sernik z ananasem

Kremowy sernik z ananasem to bardzo łatwe do wykonania ciasto na świąteczny deser. Świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek na każdą okazję.

Sernik na spodzie z herbatników polany galaretką z ananasem
Sernik przygotowuje się praktycznie w jednej misce i nie wymaga długiego miksowania. Warstwę ananasową można zrobić zarówno z wykorzystaniem świeżego ananasa, jak i z puszki. Oczywiście ze świeżym ananasem sernik wychodzi smaczniejszy. Sernik po upieczeniu jest delikatny i kremowy, ale dość zwarty i dobrze się kroi.

Do przygotowania sernika najlepiej użyć dobrej jakości mielonego gęstego twarogu lub kupić w kawałku i zmielić samemu. Należy omijać sery w składzie, których są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy.
Ciasto z sera z ananasem w galaretce
Ilość porcji:
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie i chłodzenie
Forma o wymiarach: 34 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na kremowy sernik z ananasem:

  • 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 250 ml mleka
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku (2 opakowania)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Warstwa z ananasem:

  • 1 świeży dojrzały ananas (może być również z puszki)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników 

Jak zrobić kremowy sernik z ananasem?

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem, pod koniec ucierania dodawać na przemian po jednym jajku i po kilka łyżek zmielonego sera. Miksować tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno nie napowietrzyć sernika.
  2. W mleku rozmieszać budyń i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach, aby mleko połączyło się z serem.
  3. Masę serową wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masa jest dość rzadka trzeba, więc wlewać powoli, aby nie podniosły się herbatniki.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 55 - 60 minut.
  5. Po upieczeniu sernik najpierw lekko wystudzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce.
  6. Na wystudzony sernik wyłożyć warstwę z ananasa i wstawić do lodówki do stężenia.
  7. Sernik najlepszy jest na drugi dzień po zrobieniu. 

Warstwa z ananasa:

  1. Świerzego ananasa obrać, wyciąć twardy środek i pokroić na małe kawałeczki.
  2. Gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny do czasu aż ananas będzie miękki (20 - 30 minut).
  3. Następnie zlać powstały sok, powinno go być około 300 ml, jeśli tyle nie ma uzupełnić wrzątkiem. 
  4. Jeśli użyjemy ananasa z puszki to nie dodawać już cukru i długo nie gotować. Ananasa pokroić i tylko zagotować razem z syropem.
  5. W gorącym soku rozpuścić galaretkę i wymieszać z ugotowanym ananasem.
  6. Kawałki ananasa lekko wystudzić i rozłożyć równomiernie na serniku, następnie polać po nim lekko tężejący sok z galaretką.
  7. Tężenie wystudzonej galaretki można przyspieszyć, wstawiając ją na 2 - 3 minuty do zamrażarki.

    Zobacz również: sernik z bezą kokosową.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry