Kotlety mielone z indyka z ryżem
Kotlety mielone z indyka z ryżem to zdrowe danie na lekki i szybki obiad. Mielone z ryżem na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Mielone z indyka z niską zawartością tłuszczu co powinno zachęcić do ich zrobienia osoby będące na diecie.
Kotlety mielone z indyka z ryżem idealnie sprawdzą się na obiad dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Przyszła wiosna, więc i na talerzu trzeba coś zmienić. Starając się, aby jedzenie było mniej kaloryczne, ale smaczne i sycące, zrobiłam kotlety mielone z indyka. Mięso z indyka jest mniej tłuste i zdrowsze niż wieprzowe. Wnętrze kotletów urozmaiciłam papryką, przyprawami i ryżem.
Kotlety mielone z ryżem wyszły bardzo delikatne, a z aromatycznym sosem z suszonych
pomidorów i surówką z pomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Kotlety mielone z indyka to moje ulubione
zdrowe danie na szybki obiad.
Przepis na kotlety mielone z indyka z ryżem
Składniki na kotlety z indyka z ryżem:
- 1 kg mielonego mięsa z indyka
- 200 g ryżu
- 1 jajko
- 1 papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka kolendry
- 2,5 łyżeczki soli
- mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia
Sos z suszonych pomidorów:
- 300 ml jogurtu typu greckiego
- 10 - 12 suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki bazylii
- pieprz do smaku
- oliwa do namoczenia pomidorów
Jak zrobić kotlety mielone z indyka z ryżem?
- Ryż ugotować w 2 i 1/3 szklanki lekko osolonej wody i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Szklanka o pojemności 250 ml.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
- Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki na kotlety wymieszać i uformować z nich niezbyt duże kotleciki, które obtoczyć w mące. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha, należy dodać nieco bulionu lub wody.
- Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Kotlety podczas smażenia nie zmniejszają zbyt mocno objętości.
- Kotlety można podawać z ulubioną surówką i sosem.
Sos z suszonych pomidorów:
- Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je wcześniej namoczyć na kilka minut w małej ilości gorącej wody, następnie pokroić i włożyć na około 25 minut do oliwy. Pomidory suszone ze słoika w oliwie tylko pokroić.
- Blenderem rozdrobnić wszystkie składniki sosu razem z obranym czosnkiem i pomidorami wyjętymi z oliwy.
-
Podczas miksowania dodać 2 - 3 łyżki oliwy, w której moczyły się
pomidory.
Super opcja na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na obiad, aż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na obiad. No i ten sos brzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie! Dwa w jednym :) Pycha! :)
OdpowiedzUsuń