Kotlety mielone z indyka z ryżem

/ 4

Pożywne kotlety mielone z indyka z ryżem to zdrowe danie na lekki i szybki obiad. Na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Niska zawartość tłuszczu powinna zachęcić do ich zrobienia osoby będące na diecie

Mielone z indyka z ryżem na szybki obiad
Przyszła wiosna, więc i na talerzu trzeba coś zmienić. Starając się, aby jedzenie było mniej kaloryczne, ale smaczne i sycące, zrobiłam kotlety mielone z indyka. Mięso z indyka jest mniej tłuste i zdrowsze niż wieprzowe. Wnętrze kotletów urozmaiciłam papryką, przyprawami i ryżem.
Kotleciki wyszły bardzo delikatne, a z aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i surówką z pomidora i papryki smakowały rewelacyjnie. Moje ulubione zdrowe danie na szybki obiad.
Kotlety z surówką z pomidorów i sosem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na kotlety z indyka z ryżem:

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 200 g ryżu
  • 1 jajko
  • 1 papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2,5 łyżeczki soli
  • mąka pszenna pełnoziarnista lub bułka tarta do obtoczenia

Sos z suszonych pomidorów:

  • 300 ml jogurtu typu greckiego
  • 10 - 12 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • pieprz do smaku 
  • oliwa do namoczenia pomidorów 

Jak zrobić kotlety mielone z indyka z ryżem?

  1. Ryż ugotować w 2 i 1/3 szklanki lekko osolonej wody i odstawić pod przykryciem do wystudzenia. Szklanka o pojemności 250 ml.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Paprykę również pokroić w drobną kostkę.
  4. Wszystkie składniki na kotlety wymieszać i uformować z nich niezbyt duże kotleciki i obtoczyć je w mące. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha, należy dodać nieco bulionu lub wody. 
  5. Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Kotlety podczas smażenie nie zmniejszają zbyt mocno objętości.
  6. Kotlety można podawać z ulubioną surówką i sosem.

Sos z suszonych pomidorów:

  1. Jeśli mamy suszone pomidory z torebki, należy je wcześniej namoczyć na kilka minut w małej ilości gorącej wody. Następnie pokroić i włożyć na około 25 minut do oliwy. Pomidory suszone ze słoika w oliwie tylko pokroić.
  2. Blenderem rozdrobnić wszystkie składniki sosu razem z obranym czosnkiem i pomidorami wyjętymi z oliwy.
  3. Podczas miksowania dodać 2 - 3 łyżki oliwy, w której moczyły się pomidory.

    Zobacz również: kotlety z indyka z serem.

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
    Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

    FORMULARZ KONTAKTOWY

    Nazwa

    E-mail *

    Wiadomość *