2016-01-11

Sernik z rodzynkami

Idealnym ciastem świątecznym jest oczywiście sernik z rodzynkami na kruchym spodzie i z kratką z wierzchu. Warto poświęcić nieco czasu na przygotowanie takiego pysznego sernika na deser.

Sernik na kruchym spodzie

Sernik jest ulubionym ciastem w moim domu i co pewien czas staram się przygotować coś nowego. Do wykonania dobrego sernika potrzebny jest oczywiście prawdziwy, dobry ser twarogowy. Najlepiej kupić taki w kostce i go zmielić, ja zazwyczaj używam sera twarogowego Hanusi z Mlekovity  (odradzam takie rzadkie wiaderkowe, sernik może nie wyjść, taki jak powinien). Produkty na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm)

Ciasto:

  • 250 - 300 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 1 jajko

Masa serowa:

(produkty w temperaturze pokojowej, nie od razu z lodówki)
  • 1 kg dobrego sera twarogowego (u mnie Hanusi z Mlekovity)
  • 8 jajek
  • 200 g cukru pudru (jeśli lubimy bardziej słodkie to 250 g)
  • 100 g miękkiego masła
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 - 150 g rodzynek

Lukier:

  • 5 kopiastych łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody 

Dodatkowo:

  • żółtko lub mleko (do posmarowania pasków z ciasta położonego na wierzchu)

Jak zrobić sernik z rodzynkami?

  1. Masło posiekać z 250 g mąki, dodać, cukier, jajko, ekstrakt waniliowy i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby ciasto było zbyt lepiące podsypać pozostałą mąką. Ciasto podzielić na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Po schłodzeniu z 2/3 części ciasta rozwałkować lub wylepić dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto dobrze się wałkuje przez dwa arkusze papieru do pieczenia. Ciasto podpiec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
  2. Rodzynki zalać gorącą wodą na około 15 minut, następnie odcedzić i przed dodaniem do sera wymieszać z łyżką mąki.
  3. Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo po jednym żółtku. Pod koniec dodać ekstrakt waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rodzynki. Następnie z białek ubić na sztywno pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać.
  4. Masę serową wyłożyć do formy z podpieczonym i wystudzonym ciastem. Na wierzchu sera ułożyć kratkę z rozwałkowanej 1/3 części ciasta i posmarować ją roztrzepanym żółtkiem lub odrobiną mleka.
  5. Sernik piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C, gdyby za mocno się przypiekał, to wierzch przykryć papierem do pieczenia. Upieczony sernik studzić w lekko uchylonym piekarniku.
  6. Po wystudzeniu wierzch sernika posmarować lukrem, powstałym po roztarciu na gładką masę składników na lukier.
  7. Sernik schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Sernik najlepiej smakuje i kroi na następny dzień.
Zobacz również: sernik w łaty.

9 komentarzy:

  1. Sernik wygląda pysznie! To na pewno dzięki Hanusi ;) W każdym razie, ja zawsze używam tego twarogu - z wiaderkowych twarogów sernikowych ten jest dla mnie najlepszy, jeszcze nigdy się nie zdarzyło, by sernik mi nie wyszedł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie ser Hanusi na 1 miejscu, a gdy nie ma go w sklepie to taki do mielenia.

      Usuń
  2. sernik do brzuszka a rodzynki na talerzyk hhh ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszny sernik! U mnie Rodzicielka piecze podobny zawsze na co okazalsze święta - koniecznie na Boże Narodzenie i Wielkanoc. Ach, już czuję ten smak i aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) U mnie również na święta sernik obowiązkowo musi być :)

      Usuń
  4. smakowity serniczek :) klasyka

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry