Lazania (Lasagne)

/ 9

Lazania to kolejne danie, które nie wymaga od nas spędzania w kuchni zbyt dużo czasu. Nie jest to na pewno posiłek dla osób będących na diecie, ale jest bardzo smaczny i o niebo zdrowszy niż jakiś tam fast food.

Makaron z mięsem i pomidorami

Dlaczego warto jeść lazanię?

Przygotowując samodzielnie lazanię, wiemy jakich produktów używamy i nie trujemy się różnego rodzaju E i tym podobnymi poprawiaczami smaku i wyglądu. Duża ilość pomidorów, jaka jest w tej lazanii, dostarcza nam cennego likopenu (jest to przeciwutleniacz, zmniejsza on ryzyko zawału serca i rozwój raka), który występuje tylko w pomidorach poddanych obróbce cieplnej.

W tej lazanii cudownym dodatkiem jest również gałka muszkatołowa, która działa korzystnie na nasze trawienie i krążenie. Dlatego po zjedzeniu tej lazanii nie mamy uczucia ciężkości z przejedzenia (chyba że zjemy za dużo na raz).

Zachęcam do wypróbowania tego przepisu, ja już tylko taką lazanię robię, jest naprawdę pyszna.
Gwarantuję, że od dziś tylko taką lazanię będziecie przygotowywać, moi domownicy byli zachwyceni i jeszcze na 3 dzień pytali, czy coś zostało 😊

Danie z kuchni włoskiej z makaronem

Składniki:

(duża porcja, forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm)

Farsz mięsny:

  • 1 kg dobrego mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z chudej łopatki)
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skóry
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa lub łyżka masła klarowanego do smażenia

Sos beszamelowy:

  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • 300 - 500 g twardego sera żółtego (zetrzeć na tarce o dużych oczkach)
  • 250 - 500 g makaronu lasagne

Przygotowanie lazanii:

Farsz: 

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  2. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz i przez chwilę smażyć cebulę i czosnek. Następnie dodać mięso, oregano, bazylię i smażyć na dużym ogniu (cały czas mieszać), aby się rozdrobniło. Dodać pomidory z puszki razem z zalewą, przyprawić chili, pieprzem i solą do smaku, zagotować.

Sos:

  1. Masło włożyć do rondla i rozpuścić na małym ogniu, dodać mąkę, cały czas mieszać, aż powstanie gęsta masa.
  2. Zdjąć z gazu i dodać mleko, zagotować (pilnować, aby nie przypalić). Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos powinien mieć konsystencję dość rzadkiego budyniu, swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać, jeśli jest za gęsty dodać więcej mleka.

Składanie:

  1. Dno i boki naczynia posmarować tłuszczem.
  2. Na spód wyłożyć płaty lazanii przygotowanej zgodnie z przepisem na opakowaniu. U mnie była taka, której nie trzeba wcześniej obgotowywać.
  3. Makaron posmarować sosem, na to farsz, a na farsz cienka warstwa tartego sera i znów makaron, sos, farsz, ser. W zależności jak duże mamy naczynie, to mięsa powinno wystarczyć na 2 - 3 warstwy. U mnie było 2 warstwy mięsa i wykorzystałam 1/2 opakowania lazanii o wadze 500 g.
  4. Lazanię można również zrobić w kilku mniejszych naczyniach żaroodpornych, takich na jedną porcję.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, około 45 - 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzić widelcem, czy makaron jest miękki na wszystkich warstwach.
  6. Przed podaniem chwilę odczekać, wtedy będzie lepiej się nakładała. Bardzo smaczna jest, również na drugi dzień po podgrzaniu.

    Zobacz równieżspaghetti carbonara.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. To zupełnie tak jak ja, a szczególnie taką z dodatkiem gałki muszkatołowej :)

      Usuń
  2. Ja również ją uwielbiam, ale nie mam dla kogo robić, bo mój mąż nie lubi a szkoda:) Dla mnie jednej nie chce się przygotowywać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mąż nie lubi, to musisz sobie sprawiać przyjemność i przygotowywać mini porcję :)

      Usuń
  3. Pytanko piec pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piec bez przykrycia. Chyba , że po sprawdzeniu widelcem warstw makaron jest jeszcze twardy, a lazania jest mocno przypieczona to przykryć ją papierem do pieczenia lub folią aluminiową. W moim piekarniku wstawiam na 2 poziom od dołu i ustawiam grzanie górę i dół, nie przykrywam.

      Usuń
  4. A wiesz, że właśnie szukałam sprawdzonego przepisu na lazanię? W tym tygodniu wypróbuję i dam znać jak mi wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny, szybki i niedrogi obiad, palce lizać, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Miło mi, że danie spełniło oczekiwania :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady